Despre

English version

CALEIDO e o platformă culturală pe care se construiește dialog intercultural între minoritățile culturale și etnice din România. Ne place diversitatea culturală, ne place să scoatem la iveală poveștile care ne fac unici în peisaj. Suntem un amalgam frumos, trebuie s-o știm și să ne mândrim cu asta. Ne place teatrul, căci are potențial să transforme omul, prin puterea poveștilor evocate într-o manieră spectaculoasă.

Ideea unui festival multicultural a apărut pe fondul intoleranței crescânde în România și Europa. Festivalul destupă minți, deschide drumuri prin povești bine spuse. Teatrul românesc stă pe o moştenire etnică despre care are uneori mai puţine informaţii decât ar trebui şi care s-ar cuveni expusă mai bine publicului larg.

Ediția a 2-a

Cea de-a doua ediție a festivalului își propune să celebreze diversitatea culturală în toate formele pe care aceasta le poate lua. Cele cinci zile de festival ni le vom petrece la Teatrul UnTeatru, urmărind povești despre absurdul vieții, despre psihopați și despre refugiu, despre sărăcie și altercații adolescentine. Punem în discuție varietatea realităților coexistente din ecosistemul nostru cultural atât prin piese, cât și prin Întâlnirile Caleido, la care vă invităm să rămâneți după fiecare spectacol. Ediția din acest an este susținută de Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, căruia îi mulțumim pentru sprijin și deschiderea pe care o arată pentru multiculturalism.

Prima ediție

Pentru prima ediție Caleido, ne-am concentrat pe diversitatea etnică. În acest spirit, în cadrul ediției din 2015, s-au pus în scenă douăzeci de piese de teatru ale minorităților etnice din întreaga țară, celebre în regiunea lor de origine. Printre piesele primei ediții se numără: D’ale lolelor, Gadjo Dildo, Carpathien Garden, Motke Hoțul, Staipelochian șamd. Am urcat pe scena Teatrelor Mic și Foarte Mic, am coborât în „submarinul” Green Hours, și ne-am dat întâlnire și la Centrul de Teatru Educațional Replika. Prima ediție a fost finanțată printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

www.eeagrants.org
www.fonduri-diversitate.ro

media templates-01

 

Despre organizatori

În 17 ani de activitate, Fundația Amfiteatru a derulat o serie de proiecte și programe al căror scop a fost promovarea și sprijinirea activităților culturale. Am lucrat atât cu grupuri defavorizate cât și cu minorități, pentru a încuraja dialogul intercultural și pentru a promova diversitatea.

Start the conversation