Dragoș Dumitru, actor: „E nevoie de cât mai multe astfel de festivaluri. Altfel nu văd cum am putea să fim auziți și văzuți noi și mulți alții ca noi”

Pe Dragoș Dumitru îl puteți vedea, în Caleido, în spectacolul “Mangipe Prandemasqe”/ „Cerere în Căsătorie”.

Andrei Crăciun

Care e povestea spectacolului “Mangipe Prandemasqe”/ „Cerere în Căsătorie”, un Cehov cu inserții din cultura romă?
Echipa era deja formată. Avem și alte spectacole în formula asta, eu, Sorin Sandu, Vera Linguraru. Pe acest text de Cehov, atât de cunoscut, Cerere în căsătorie, noi am încercat să aducem ceva nou.

Dumneavoastră cum ați ademeni spectatorii să vină să vadă acest spectacol în Festivalul Caleido ?
E un spectacol cu multă energie pozitivă, elemente și obiceiuri din cultura rromă. Și încercăm să ne răspundem nouă la întrebarea lui Sorin Sandu: cum ar arăta un spectacol precum Cerere în căsătorie cu actori profesioniști rromi.

Festivalul Caleido își propune să militeze pentru o societate fără discriminări etnice, religioase, de gen etc. Credeți că e nevoie de asemenea festivaluri, are arta puterea de a schimba prejudecăți, stereotipuri, de a face lumea, poate, un pic mai bună?
E nevoie de cât mai multe astfel de festivaluri. Altfel nu văd cum am putea să fim auziți și văzuți noi și mulți alții ca noi, oameni ca Sorin Aurel Sandu, care a înființat Asociația Amphiteatrrom în speranța că vom fi aproape de un teatru rrom.

Dumneavoastră cum vă raportați la ideea de minoritate?
Nu mă raportez cumva anume la minorități în general. Fac parte din comunitatea rromă și mai degrabă fac tot ce pot să-mi aduc aportul la cultură și prin cultură, în cazul meu, înțeleg teatru, film.

Unde să venim să îl mai vedem pe Dragoș Dumitru în această stagiune? Ce ne pregătiți pentru acest început de iarnă?
Sunt colaborator al Teatrului Național din București. Joc în patru spectacole la Teatrul Național, deci. Două loturi, de I.L. Caragiale, în regia lui Alexandru Dabija, Biloxi Blues, de Neil Simon, în regia lui Mircea Rusu, Papagalul mut, în regia lui Nae Caranfil. Se joacă pe 12 și 13 decembrie. Și Neguțătorul din Veneția, de William Shakespeare, în regia lui Alexandru Morfov. Se joacă pe 10 și 11 decembrie.

„Sunt colaborator al Teatrului Național din București. Joc în patru spectacole la Teatrul Național.”

Dragoș Dumitru, actor

Similar Posts