la harneala afis

Avocaţi, mafie imobiliară, executori, jandarmi, primari, secretare, speculanţi afectivi, artişti oportunişti – toţi sunt călare pe casele din zona bucureşteană de maxim interes imobiliar din Rahova Uranus, de unde au fost şi urmează să fie aruncaţi în stradă numeroşi oameni, în general “defavorizaţi”, în special rromi ca etnie. Femeile evacuate şi copiii lor împreună cu actriţa de etnie rromă Mihaela Drăgan, disecă pas cu pas procesul de pierdere a acoperişului de deasupra capului şi afacerea profitabilă a distrugerii unei comunităţi.

Perimetrul Rahova-Uranus este vizat de dezvoltatorii imobiliari datorita zonei centrale în care este amplasat. Situaţia evacuărilor forţate este însă un fenomen prezent în toate cartierele şi sectoarele din Bucureşti, în toate oraşele din ţară. Evacuaţii prinşi în procesul de curăţire de săraci şi romi al centrelor oraşelor, alături de activişti, se solidarizează şi protestează, inclusiv prin mijloace teatrale, pentru a-şi face disperarea auzită de cei care au obligaţia să respecte dreptul la adăpost şi la viaţă al locuitorilor, indiferent de etnie sau statut social.

Un spectacol de Mihaela Drăgan şi Mihai Lukacs

Cu Mihaela Drăgan, Gabriela Dumitru, Marian Dumitru, Claudiu Eremia, Cristina Eremia, Alexandrina Fieraru, Andreea Fieraru, Cornelia Ioniţă, Marian Ioniţă

Spectacol independent produs de laBomba Studios, Rahova-Uranus.
Cu sprijinul tranzit.ro/Bucureşti.
După spectacol pot urma discuţii cu femeile care se confruntă cu evacuarea.


Mihaela Drăgan (n. 1986) este actriță, scenaristă și activistă romă. Spectacolele ei (Del Duma – Vorbește-le despre mine, 2013, Sara Kali – Madona Neagră, 2014) vorbesc despre identitatea romă și au o agendă feministă în ceea ce privește femeile rome.

Mihai Lukacs (n.1980), artist care lucrează la confluența dintre performance arts, teorie și teatru, doctor în studii de gen comparate al Universității Central Europeane din Budapesta cu o teză despre isteria masculină a regizorilor moderniști Stanislavsky, Meyerhold și Artaud. Ultimele sale practici performative vorbesc despre relația dintre romi și gagii (Gadjo Dildo, București 2015; Sara Kali- The Dark Madonna, Viena 2014), umilire publică (Public Humiliation #1-3, Viena 2013; Like a Bit of Luggage, 2013; PRIMVS, Hanovra 2014), eliberare sexuală (Queer Worker, Viena 2013; Queercore, București 2012; Jehanne Unscharf, București 2012), credință și excludere (Enoria Procleților, București 2015), evacuări forțate și lipsa adăpostului (La Harneală, București 2014; Semne pentru PAFA, Cluj 2013) și în general despre vulnerabilitate, slăbiciune și precaritate. În 2014, împreună cu Mihaela Drăgan, a înființat compania de teatru Giuvlipen.

laBomba Studios organizează evenimente culturale și educaționale în comunitatea Rahova-Uranus. laBomba identifică cele mai bune soluții în problema evacuărilor forțate ale membrilor comunității Rahova-Uranus, îi reprezintă în fața autorităților locale și centrale, identifică și rezolvă problemele sociale din interiorul comunității. Creșterea coeziunii în interiorul comunității are loc prin implicarea membrilor săi în organizarea de evenimente culturale, artistice și educaționale. Cu o activitate de aproximativ 6 ani, laBomba Studios a organizat până în prezent evenimente culturale și educaționale precum: concerte susținute de copiii din comunitatea Rahova-Uranus, piese de teatru, Parada Femeilor Evacuate (împreună cu mamele din comunitate), mese de dialog pe tema drepturilor omului etc.


Înapoi la program