Rezervă un loc la acest spectacol

 

De: Alice Monica Marinescu și David Schwartz
Cu: Alexandru Fifea, Katia Pascariu, Mihaela Rădescu, Andrei Șerban, Silviana Vișan
Scenografia: Adrian Cristea

Muzică și afiș: Cătălin Rulea

Traducerea în limba arabă: Bashar Al-Kishawi

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 12 ani

 

Refugiu versus migrație

Spectacol reprezentativ pentru noul val al teatrului independent românesc, Nu ne-am născut în locul potrivit are ambiția de a ne face cunoștință cu cinci oameni care au trăit experiența refugiului. Atenție!  – aceasta este o operă de artă care poate schimba mentalități!

Este, ca atare, o istorie a timpului prezent, care s-ar putea juca oriunde pe scenele din Europa zilelelor noastre, de la Berlin la Viena, și de la Budapesta la Moscova. O particularitate (care îl face al nostru): poveștile celor cinci se împletesc cu fragmente din Ghidul de Obținere a Cetățeniei Române pentru Cetățeni Străini.

Acesta este un spectacol de teatru fundamental în înțelegerea a ce ni se întâmplă astăzi pe pământ. Este o poveste la zi, dar totodată este și o poveste veche, fiindcă migrația este inerentă naturii umane: este însăși istoria speciei noastre! Chiar dacă omul recent nu stă bine la memorie.

Așadar, vă propunem acest spectacol despre importanța migrației în susținerea sistemului economic și politic deschis, capitalist. Asta pe de-o parte, fiindcă pe de altă parte, este un spectacol despre această tendință dramatică de a-l desemna pe migrant (un vulnerabil în esență) drept țapul ispășitor pentru toate problemele (complexe, ce-i drept!) ale mileniului al III-lea.

Un context, dincolo de teatru, desprins din teatrul realității: deunăzi, în Polonia au mărșăluit pe străzile din Varșovia zeci de mii de neo-naziști. Ei sunt profund împotriva migranților de la ei din țară. Polonia a acceptat fix patruzeci de migranți din valul care a lovit Europa după războiul civil din Siria și tulburările din Orientul Mijlociu. Zeci de mii contra patruzeci de oameni singuri!

Tragic, dar și ludic, spectacolul ne arată nevoia de refugiu, dar și dreptul tuturor de a călători și a munci într-o lume în continuă (și dureroasă) schimbare.

text de Andrei Crăciun

Înapoi la program