Rezervă un loc la acest spectacol

 

De Gardner McKay

Regia: Claudiu Istodor

Cu: Alexandra Ioniță, Tudor Aaron Istodor

Scenografia: Iulian Bălțătescu

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani

Un altfel de #metoo

Nimic mai potrivit în zilele de acum decât un spectacol despre hărțuire, despre relația ciudată dintre victimă și agresor, despre minciună și adevăr: Voyeur, în regia lui Claudiu Istodor.

În Voyeur, avem de-a face cu un psihopat care hărțuiește femei pe care, mai mult decât orice, își dorește să le terorizeze psihic. Chinul la care femeile sunt supuse nu este unul fizic, ci unul mental, de-o scandaloasă imoralitate. Cunoscut criminal în serie, poreclit de mass-media Păpușarul, individul are toate datele să înspăimânte.

Victima lui e, de această dată, Maude, medic psihiatru care trăiește retrasă, în fața căreia Peter pozează în băiatul gay care îi repară mașina și o roagă să îl primească în casă sub pretextul de a da un telefon. Pare a fi doar un actor care locuiește la câțiva kilometri, nimic nu lasă să transpară faptul că e un voyeur care o urmărește de ceva timp. Ați recunoscut probabil atmosfera tipic americană în care new yorkezul Gardner McKay își plasează personajele.

Și, ca-n multe dintre poveștile americane, cei doi își vor petrece noaptea împreună, o noapte la capătul căreia situația se răstoarnă: adevărul iese la lumină, victima devine criminal.

Voyeur este un thriller psihologic antrenant, care ridică întrebări precum: ce vedem, cine suntem, cine sunt cei de lângă noi, ce e adevărat din tot ce pare a fi adevărat?

„Dacă piesa aceasta este despre ceva, atunci ea este despre abilitatea noastră vastă de a ne manipula unii pe ceilalţi. Despre darul nostru minunat de a minţi. Este despre puterea oribilă a carismei noastre. Este despre capacitatea noastră de a crede în orice adevăr, în forma în care ni se potriveşte. Este despre puterea noastră imediată de a ierta; nevoia noastră de a merge mai departe. Este despre compromis, despre dorinţa noastră de a ajunge în pat cu călăul. Este despre nelegiuirea noastră morală; pierderea instinctelor şi credinţelor noastre. Este despre capacitatea noastră de a asimila oroarea, faptul că o crimă este o crimă doar dacă ni se întâmplă nouă; nimic altceva nu ne mânie. Este despre crimele noastre oribile; nu despre faptul că se întâmplă sau că ştim de ele şi întoarcem pagina”, astfel își explica autorul Gardner McKay textul care stă la baza spectacolului regizat de Claudiu Istodor la Teatrul de Artă, în care îi vedem pe Alexandra Ioniță și Tudor Aaron Istodor.

text de Alina Vîlcan

Înapoi la program