Alina Berzunțeanu – „Mă face fericită teatrul”

Alina Berzunțeanu este actriță și co-creatoare a spectacolului „O familie fericită”. Spectacolul va putea fi vizionat în cadrul Festivalului Caleido în data de 27 noiembrie 2023, ora 21.00, la Iulius Congress Hall.

Alina, poate teatrul să ne facă mai fericiți? Ai pățit? Când? Cum?
Nu știu dacă „fericiți” e cuvântul potrivit. Dacă ne poate modifica în vreun fel, atunci sigur că da. Actriță fiind, mi-e destul de greu să-mi imaginez că aș putea fi responsabilă cu fericirea spectatorilor. Pe mine, da, mă face fericită teatrul. E și motivul (pe scurt) pentru care m-am făcut actriță.

Ce a însemnat pentru tine să lucrezi alături de Istvan Teglas la acest proiect? Ce ai învățat de la el? Dar el ce crezi că a învățat de la tine? Și împreună ce ați învățat de la textul vostru?
Istvan îmi e prieten de mult timp. Îl admir în primul rând ca om și apoi, evident, și ca artist. Este un coleg de scenă pe care oricine l-ar dori. Generos. Profund. Empatic. Am învățat unul de la celălalt cum să ne calibrăm ideile și gândurile. Nu ne-am propus, dar ne-a ieșit. De la textul nostru am învățat să privim cu înțelegere, blândețe și… umor (cred) amintirile care ne-au marcat și peste care nu putem trece atât de ușor.

Cum te raportezi acum la traumele din trecut? Le-ai depășit? Are arta puterea să ne facă să trecem peste traume?
Arta desigur că are și o fațetă terapeutică. Nu ne-am propus să „depășim” propriile traume prin acest spectacol. Ar fi fost un mod egoist de a supune publicul la ceva ce nu are nevoie să știe sau să experimenteze. Mai degrabă am vrut să lansăm o discuție liberă despre toate subiectele pe care le-am abordat, să transmitem spectatorilor un fel de „hei, știu cum e. o să fie bine!”. Traumele se rezolva în timp și cu ajutor specializat. 

CALEIDO se desfășoară în acest an la Timișoara, capitală culturală europeană. Ai mai jucat în festival? Cum te uitai la el înainte să fii parte din CALEIDO? 
Am mai jucat în cadrul Stagiunii Caleido din 2022, dar nu în Festivalul Caleido. Mă bucur că acum fac parte din evenimentul central al Programului Caleido. Inițiativele ca acestea ne ajută pe noi, artiștii, să ne apropiem de publicul nostru și apreciez munca tuturor celor implicați, dar care nu se văd. Caleido face un lucru minunat prin promovarea artei și artiștilor independenți.

Cum s-a născut, la urma urmei, O familie fericită și de ce ar fi bine pentru un tânăr, un tânăr crescut în libertatea de după 1989, să vină să îl vadă? Cum i-ar folosi? 
„O familie fericită” s-a născut în urma unor lungi discuții personale. Știm cu toții ce înseamnă „oversharing”. Ei bine, fix așa a fost. Eu și Istvan la un moment dat nu ne-am mai putut opri din oversharing. A ajutat pe moment – pentru că ne-am descărcat – dar a ajutat și pe termen lung, pentru că am putut crea acest spectacol. Tinerii care văd acest spectacol cu siguranță se vor regăsi în multe dintre situațiile descrise. Cred că cel mai mult le-ar folosi să înțeleagă faptul că nu sunt singuri și că, de fapt, uneori chiar e important să „overshareuiești”. 

Similar Posts