American Gypsy este o explorare a temei migrației din România, inspirată de romanul autobiografic cu același nume al scriitoarei rome Oksana Marafioti și de date oficiale care afirmă că în 2017 românii au fost cei mai mulți europeni expulzați din Statele Unite. Spectacolul aduce în scenă povestea românilor plecați în SUA, văzută prin ochii unei adolescente rome, care observă fascinată diferențele culturale, urmărind în același timp și încercările ei de a fi parte din noul context. 

American Gypsy îmbină elemente de teatru, performance, dans contemporan, biomecanică și cercetare culturală și reimaginează serii de mișcări inspirate din pop culture, care împreună reușesc să pună accentul pe statutul de migrant într-o cultură complet nouă.

American Gypsy este o continuare a unui proiect regizoral mai amplu, de cercetare performativă a adolescenței rome, a regizorului Mihai Lukács. Primul spectacol din această serie, Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?, produs în 2017 de Compania de Teatru Giuvlipen spune povestea unei tinere rome care se sinucide în satul Frumoasa, județul Harghita. Proiectul dezvoltă narațiuni despre adolescenții uitați de societate care, deși alături de noi, cresc și trăiesc nevăzuți, fapt care adeseori duce la drame, dificultăți afective și uneori chiar la tragedii.

Concept, text și regie: Mihai Lukacs
Cu: Raisa Mihai, Răzvan Rotaru
Video: Ira Merzlichin
Scenografie: Mișa Dumitriu
Sound design: RekAbu
Coregrafie: Răzvan Rotaru
O producție PARADAIZ

Durată: 1h10’
Data premierei: 2019