Coordonate de Cristina Irian

Iola – Iocu
Sâmbătă, 30 noiembrie, 10:00 – 14:00 – Înscrie-te

Iola și Iocu* au existat și vor exista mereu în fotografia de călătorie. Dar oare ce se întâmplă însă pe parcursul unei călătorii, înainte, concomitent și după Iola și Iocu? Facem și altfel de fotografii? Se făceau și la timpul trecut altfel de fotografii pe durata călătoriilor? Cine erau fotografii? Erau ei călători? Turiști? Exploratori? Cine erau ei și cine suntem noi astăzi în călătoriile noastre? Vom analiza împreună texte, documente și fotografii de călătorie din România, dar și din alte țări europene, albume fotografice de călătorie dintr-o colecție privată.

*Iola = eu la (ex: eu la Fontana di Trevi)
Iocu = eu cu (ex: eu împreună cu prietena mea la Fontana di Trevi)

Construcția unui album fotografic de călătorie
Duminică, 1 decembrie, 10:00 – 14:00 – Înscrie-te

Un album de călătorie: fotografii, hărți, bilete de intrare la muzee, meniuri, note de călătorie – dovezi materiale ale unui traseu parcurs. Cum se călătorea și de ce în Europa secolelor trecute? Cine erau călătorii și unde mergeau ei? Ce rol au jurnalele de călătorie, albumele fotografice vernaculare, cele de tip souvenir și albumele de artă în construcția unei călătorii?  Prin ce ochi vedem? Ai noștri sau ai celor care au văzut și descris înaintea noastră acele locuri? Cum se construiau albumele fotografice de călătorie în perioada interbelică? Dar după cel de-al doilea Război Mondial? Există diferențe între cele din Est și cele din Vest?
Vom analiza împreună felul în care se construia un album fotografic de călătorie, plecând de la construcția unei călătorii în diferite perioade istorice. Vom avea la dispoziție o serie de albume de călătorie istorice dintr-o colecție privată.
Atelierul propune următorul exercițiu: construcția urmei unei călătorii cu ajutorul unui album în care veți adăuga fotografii de călătorie, veți scrie despre ele și vom discuta critic selecția realizată.

Atelierele au loc în Sala Cinema, aflată la primul etaj al unteatru (Sfinții Apostoli 44).