Festivalul Caleido s-a dezvoltat, încă de la începuturile sale, din 2015, ca o platformă a dialogului intercultural, cu mize în dezbaterea constructivă de idei, în educația culturală și în pluritatea vocilor artistice. Promovând ca valori principale diversitatea, empatia, nonconformismul, sondând problematici sociale și culturale actuale și chestionând continuu narațiunile dominante, Caleido a făcut o convingere din a construi, pentru artiști și public, spații deschise și diverse.
Ajuns la a cincea ediție, Festivalul Caleido se va desfășura în 2023 la Timișoara si va cuprinde producții independente de teatru și dans din țară, spectacole internaționale, dezbateri și ateliere.
Conceptul festivalului din acest an – togetherness – pornește de la afirmarea nevoii de conexiune, suport și relații semnificative, mai ales într-un context socio-politic global dominat de crize climatice, economice, umanitare, de relații de putere dezechilibrate și inegalități flagrante. Tradus artistic, togetherness reflectă nevoia de solidaritate în fața provocărilor continue, de contexte artistice, spații comune sau comunități etice și empatice, de interacțiuni tonice, satisfăcătoare, restaurative.
Spectacolele și dezbaterile din Caleido, chiar dacă subsumate unei aceleiași teme, rămân suficient de diverse încât să ofere multiple interpretări ale conceptului (pe care de altfel nu l-am considerat un criteriu exclusiv). Festivalul își păstrează structura tripartită deja cunoscută – prezentare, dialog, educație – și cuprinde: șaisprezece spectacole independente de teatru, dans și performance din Timișoara, Cluj, Sibiu și București, o plimbare audio performativă, spectacole sonore, două spectacole internaționale, cinci dezbateri și două ateliere de dans și performance.
Spectacole prezentate la Iulius Town, Teatrul Basca și AUĂLEU și produse de Brightside Drama, Ideo Ideis & Jamais-Vu, Studiourile Ferentari, unteatru, Indie Box, Reactor de creație și experiment & Teatrul Andrei Mureșanu, Vanner Collective, Teatrul Basca, AUĂLEU, Departamentul de Artă Teatrală al Facultății de Litere și Arte al ULBS & Asociația Culturală Philogen, Wee/Francesco Scavetta, Sööt/Zeyringer & brut Wien, Teatrul Improbabil aduc în atenția publicului tematici care traversează subiecte actuale și pun în circulație idei despre realități prezente, prejudecăți, valori morale sau etice, comunități vulnerabile, relații de muncă, istorii personale și subiectivități fragile, oferind nu răspunsuri univoce ci posibile moduri de acțiune și gândire, construind legături și cadre de chestionare, explorare și dialog.
Caleido Talks propune o serie de dezbateri deschise publicului și participative, în jurul unor teme precum finanțări disponibile sectorului cultural independent, practici artistice și modele de lucru în context internațional, solidaritate artistică și artă angajată social, rolul critic al artei în sănătatea și starea de bine individuală și colectivă. Dezbaterile au loc la Cărturești Piața Victoriei și funcționează cumulativ, încercând, și separat și împreună, să răspundă unor întrebări pe care le considerăm, mai ales acum, necesare. Scopul lor este de a facilita și întreține spațiul vital al dialogului și al întâlnirilor dintre artiști, specialiști din diverse domenii și public.
Ateliere de dans și performance sunt facilitate de artiștii norvegieni invitați în festival și își propun să așeze corpul în legătură cu percepții și concepții contemporane asupra mișcării și dansului. Atelierele sunt organizate cu sprijinul Asociației Noi Re-Creăm și au loc la FITT – Sala Rotundă.
Spațiile partenere ale festivalului sunt Iulius Town, Teatrul Basca, AUĂLEU, Cărturești Piața Victoriei, FITT – Sala Rotundă.
Caleido vă invită și în acest an într-un spațiu de reflecție comună, pe alocuri provocator sau incomod, dar întotdeauna dinamic, incluziv, empatic. Un spațiu al întâlnirilor cu idei, oameni și comunități, cu alte arte și domenii, fidel misiunii sale de a celebra diversitatea în toate formele ei.