Ediția a IV-a

Festivalul de arte performative Caleido vă așteaptă luna mai 2021. Cea de-a patra ediție a festivalului include 20 de producții independente de teatru, dans și performance, șapte dintre acestea fiind producții proprii, iar patru sunt prezentate în premieră. 
 Extindem dialogul interdisciplinar, intercultural și interetnic în seria Caleido Talks, discuții sub forma podcast-urilor ce vor aborda, la rândul lor, tema festivalului: societatea văzută multilateral, prin filtrul stereotipurilor, relațiilor, femeilor, comunităților și al istoriei recente. 
 Punem în scenă diversitatea culturală și vorbim despre cele mai importante teme care polarizează societatea actuală. 
 Tragem un semnal de alarmă asupra situației incerte și instabile a teatrului independent și a artelor performative în general, punând în lumină eforturile creatorilor acestora. 
ACCESUL ESTE GRATUIT!

***

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei a reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 34 milioane de euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro

Ediția a III-a


În 2019 am vorbit despre viață personală, memorie și identitate, viață politică și societate. Am chestionat versiuni oficiale despre implicarea României în cel de Al Doilea Război Mondial, comunismul postbelic al anilor ’50, sfârșitul totalitarismului și anii duri ai tranziției. Ne-am găsit întrebându-ne ce înseamnă să fii femeie și ce se schimbă dacă te și regăsești pe spectrumul LGBTQ+. Am vorbit și despre dragoste, am râs de luptele de putere din blocurile noastre gri, reflectăm la singurătate și la anxietățile noastre. Am vorbit despre cum ne tratează sistemul socio-politic și despre nevoia umană constantă de a schimba ceva, de a fi în altă parte. Am exersat o zdruncinare a stereotipurilor. Și apoi ne-am întrebat cu ironie și autoreflecție: care mai e rolul teatrului, al performance-ului, al artei? (Mărturisim că întrebarea încă rămâne).

Am adus pe scenele de la unteatru spectacole asumate și neasumate politic, spectacole lirice sau veridice declarații de iubire; comedii și tragicomedii, spectacole autoreflexive. Varietatea stilurilor ne-a fost miza. Unitatea rezidă în faptul că toate sunt creații independente care abordează teme socio-culturale relevante pentru prezent și viitor, care au fost scrise sau care sunt produse de membri ai minorităților culturale și etnice din România. Perioada festivalului (27 noiembrie – 1 decembrie) nu a rămas aceeași neîntâmplător. E important pentru noi să sărbătorim ziua României și zilele premergătoare acesteia împreună cu trupe de teatru rome, maghiare, evreiești, queer și feministe.

Ce am adăugat?
Am pus în scenă trei spectacole alături de oameni dragi nouă: unteatru, Playhood, Andreea Novac și István Téglás.

Proiect finanţat din fonduri nerambursabile din bugetul local al Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”

Ediția a II-a

Cea de-a doua ediție a festivalului își propune să celebreze diversitatea culturală în toate formele pe care aceasta le poate lua. Cele cinci zile de festival ni le vom petrece la Teatrul UnTeatru, urmărind povești despre absurdul vieții, despre psihopați și despre refugiu, despre sărăcie și altercații adolescentine. Punem în discuție varietatea realităților coexistente din ecosistemul nostru cultural atât prin piese, cât și prin Întâlnirile Caleido, la care vă invităm să rămâneți după fiecare spectacol. Ediția din acest an este susținută de Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, căruia îi mulțumim pentru sprijin și deschiderea pe care o arată pentru multiculturalism.

Prima ediție

Pentru prima ediție Caleido, ne-am concentrat pe diversitatea etnică. În acest spirit, în cadrul ediției din 2015, s-au pus în scenă douăzeci de piese de teatru ale minorităților etnice din întreaga țară, celebre în regiunea lor de origine. Printre piesele primei ediții se numără: D’ale lolelor, Gadjo Dildo, Carpathien Garden, Motke Hoțul, Staipelochian șamd. Am urcat pe scena Teatrelor Mic și Foarte Mic, am coborât în „submarinul” Green Hours, și ne-am dat întâlnire și la Centrul de Teatru Educațional Replika. Prima ediție a fost finanțată printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

www.eeagrants.org
www.fonduri-diversitate.ro

media templates-01

CALEIDO e o platformă culturală pe care se construiește dialog intercultural între minoritățile culturale și etnice din România. Ne place diversitatea culturală, ne place să scoatem la iveală poveștile care ne fac unici în peisaj. Suntem un amalgam frumos, trebuie s-o știm și să ne mândrim cu asta. Ne place teatrul, căci are potențial să transforme omul, prin puterea poveștilor evocate într-o manieră spectaculoasă.

Ideea unui festival multicultural a apărut pe fondul intoleranței crescânde în România și Europa. Festivalul destupă minți, deschide drumuri prin povești bine spuse. Teatrul românesc stă pe o moştenire etnică despre care are uneori mai puţine informaţii decât ar trebui şi care s-ar cuveni expusă mai bine publicului larg.

English version

Despre organizatori

În 20 de ani de activitate, Fundația Amfiteatru a derulat o serie de proiecte și programe al căror scop a fost promovarea și sprijinirea activităților culturale. Am lucrat atât cu grupuri defavorizate cât și cu minorități, pentru a încuraja dialogul intercultural și pentru a promova diversitatea.