afis-fara-sprijin
 

Teatrul LUNI de la Green Hours şi OFENSIVA GENEROZITĂŢII prezintă:

FĂRĂ SPRIJIN

un proiect de educaţie creativă şi artă activă pentru spaţii comunitare şi culturale,
pentru reprezentare directă, împotriva distrugerii sistematice a ţesutului social din România –

În iulie 2011 a avut loc evacuarea laBOMBA – Centrul Comunitar pentru Educaţie şi Artă Activă Rahova-Uranus. Dispariţia centrului plasează întreaga comunitate într-o poziţie vulnerabilă, distrugerea acestei comunităţi devenind doar o chestiune de timp. Prin reconversia fostei discoteci în croitorie şi centru comunitar, spaţiul laBOMBA a devenit nucleul de reprezentare comunitară în Rahova-Uranus. Februarie 2012 găseşte comunitatea Rahova-Uranus într-un moment mai grav ca oricând, majorității familiilor aflate în situaţia de a fi evacuate rămânându-i să aştepte notificarea de evacuare şi din casele în care locuiesc.

Spectacolul FĂRĂ SPRIJIN este o mărturie a momentului evacuării, mărturie construită de către mamele din comunitatea Rahova-Uranus, Bucureşti.fara sprijin

 

Începând cu 2006 a fost semnalată, prin organizarea a numeroase dezbateri publice, problema cea mai gravă cu care se confruntă comunitatea: evacuarea din casele în care locuiesc, repartizaţi de către stat, membrii comunităţii, cât şi legitimitatea anumitor retrocedări. Spaţiul Centrului laBOMBA este un exemplu relevant: procesul de retrocedare a fost iniţiat de către o firmă de avocatură, Cherecheş & Cherecheş, care a cumpărat drepturile litigioase de la un urmaş al fostului proprietar. Deşi în toate planurile cadastrale nu apare nicio clădire la momentul naţionalizării (1950), instanţa a hotărât, ignorând dovezile existente, să retrocedeze firmei de avocatură inclusiv clădirea de 187 de metri pătraţi construită de către Marin Eremia în 1991 pe un teren preluat de la ICRAL prin contract. La începutul anilor 2000 a fost revendicată proprietatea. Conform legii, Eremia se aştepta să primească ori o ofertă de achiziţionare a terenului pe care între timp construise clădirea, ori să primească despăgubiri. Toate aceste aspecte legale au fost ignorate de către instanţa de judecată, iar clădirea a fost câştigată de către firma de avocatură.
Pe tot parcursul derulării proiectelor realizate de Ofensiva Generozităţii, în perioada 2006 – 2011, s-au făcut cereri, aplicaţii, prezentări şi propuneri de parteneriat atât autorităţilor locale – Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 5, Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, cât şi naţionale – Ministerului Culturii şi Cultelor, Ministerului Educaţiei, pentru sprijinirea demersului şi a posibilităţii de dezvoltare şi continuare a activităţilor. Pe lângă faptul că de cele mai multe ori nu s-a primit niciun răspuns, în momentul iniţierii unui dialog, orice posibilitate de materializare a unei colaborări a fost blocată fie de sistemul birocratic, fie de situaţia neclară a litigiului în care se afla spaţiul Centrului Comunitar laBOMBA. Timp de cinci ani, nici autorităţile locale, nici cele naţionale nu au putut găsi o soluţie de preluare a unui program ce suplinea lipsa oricăror activităţi cultural-educaţionale atât în zona Rahova Uranus, cât şi în căminele culturale din România – de altfel, drepturi fundamentale asigurate prin constituţie. Programul şi metoda puse la dispoziţie pro bono de către Iniţiativa Ofensiva Generozităţii au fost create şi verificate în timp, împreună cu membrii comunităţii.

Echipa proiectului:
Cristina Eremia, Gabriela Dumitru, Cornelia Ioniţă, Andreea Eşanu, Sânziana Nicola, Bogdan Georgescu


Înapoi la program