12226302_1110447268973582_397094913_n

 

„Povesti de familie” de Biljana Srbljanović

Trupa de teatru Oglinzi

Distributie:

  • Toader Ştefan
  • Bunea Ilinca
  • Şerbulea Ana
  • Manea Ionuţ

Piesa „Povesti de familie” evoca drama fostei Iugoslavii si a razboiului care a mutilat vieti si a produs dezradacinari ireversibile. Situatia, vazuta prin prisma unor copii, are un impact puternic asupra publicului prin simplul dar puternicul mesaj al piesei: copiii, inclusiv in jocul lor, preiau mimica, gestica, tonalitatea, actiunile si cuvintele parintilor.

Asadar, acesti copii se joaca de-a adultii, nerealizand veridicitatea si insemnatatea faptelor savarsite. Totul e un joc devenit intr-un tarziu realitatea cruda plina de dramatism, fapt ce intensifica situatia. Actorii jongleaza cu situatiile comice ce se imbina perfect cu cele dramatice, piesa avand un usor aspect de cardiograma. Situatiile dramatice sunt bine mascate de jocul naiv, inocent al actorilor cu spirit ludic.

Toti eroii acestei piese imbatranesc si intineresc dupa necesitatile povestii, se adapteaza usor situatiilor insa jocul lor este stabilit dinainte. Inclusiv joaca are reguli. Incalcarea regulilor are ca efect consecinte de natura fizica dar si psihica… Asta nu trebuie sa mire.

Actorii, dimpotriva, nu sunt copii. Ei sunt la o varsta de tranzitie in care de la adolescenti, transcend in viata de adult. In piesa se joaca de-a copiii care, la randul lor, se joaca de-a adultii.

„Povesti de familie” este o piesa ce se adreseaza in special acelora care simt ca traiesc intr-un stat aflat in dezintegrare atat sociala cat si emotionala, si care are totusi speranta ca iubirea, inocenta, puritatea, compasiunea si bunatatea au inca dreptul de a coexista si de a se manifesta vizibil, si nu doar in sufletele ranite ale generatiilor crescute de generatii incapabile sa modifice ciclicitatea ideilor violente si perverse.


Înapoi la program