voi-n-ati-vazut-nimic

 


Pe 4 martie 2014, Daniel-Gabriel Dumitrache, în vârstă de 26 de ani, care lucra ca parcagiu în Centrul Vechi, a fost ucis în bătaie în interiorul secției 10 de poliție din București. Se numeşte crimă şi face parte dintr-o serie lungă de abuzuri comise de forțele de ordine, în special împotriva persoanelor celor mai lipsite de apărare – săraci, parcagii, oameni fără adăpost, lucrătoare sexuale, persoane de etnie romă.

Violența a devenit poate principalul mecanism de control prin care poliția apără conservarea actualelor structuri de putere şi de clasă precum şi menţinerea a raporturilor dintre ele în sistemul social actual. Iar duritatea excesivă a numeroşi poliţişti este un rezultat al inoculării societăţii cu violență și rasism, prin chiar discursuri directe anti-romi, interferate cu cele împotriva „săracilor leneşi”, a „șmecherilor” şi a „cerșetorilor”.

Pe parcursul ultimului an, Alexandru Fifea a cercetat contextul și circumstanțele care au condus la uciderea lui Daniel Dumitrache.
Spectacolul își propune analizarea și deconstrucția mecanismelor sociale și a discursului public din spatele acestei crime.
Echipă proiect: Alexandru Fifea, Cătălin Rulea, David Schwartz


Înapoi la program