Rezervă un loc la acest spectacol

 

De Lars Noren
Cu: Liviu Pintileasa, Ionuț Grama, Silviu Debu, Andrei Seușan
Regia: Alexandru Bogdan
Spectacol interzis persoanelor sub 16 ani (violență fizică / limbaj licențios)

 

Războiul raselor

Ce se întâmplă atunci când celălalt nu e ca tine? La o vârstă la care personalitățile se formează, violența e demult acolo. E Frig, de Lars Noren.

În ultima zi de școală, trei adolescenți suedezi beau beri într-o pădure de la marginea orașului, se simt bine, au convingeri naționaliste și e ceva violență în jocurile lor, dar nimic neobișnuit, deși nici extrem de normal nu ar părea să-ți strigi din toți plămânii apartenența la rasa pură și jurămintele de-a lupta până la moarte de dragul patriotismului.

Lars Noren își plasează acțiunea piesei în secolul XXI, iar victima, de data asta, este un adolescent sud-coreean, Kalle, colegul de clasă diferit al celor trei petrecăreți, a cărui apariție transformă toată distracția într-o dispută cât se poate de serioasă.

Inspirat din unele cazuri reale, textul lui Noren, cu trimiteri la antisemiți, xenofobi sau neonaziști și la marea istorie sângeroasă a războaielor etnice, îți dă fiori. Cei patru adolescenți întruchipează tot atâtea tipologii, de la victimă la agresorul teribilist și inconștient, de la tipul delicat și visător la adolescentul laș și răzbunător, cu origini coreene ascunse, care știe că ar fi putut fi el însuși în locul victimei, motiv pentru care nu se dă în lături de la a-i aplica cele mai dure lovituri.

Războiul celor patru tineri se poartă într-o pădure, departe de ochii lumii, departe de civilizație. Spectacolul montat de Alex Bogdan, în distribuția căruia îi regăsim pe Liviu Pintileasa, Ionuț Grama, Silviu Debu și Andrei Seușan, nu-ți lasă timp să-ți tragi sufletul, totul se întâmplă alert, așa cum se întâmplă însăși viața, într-o lume în care violența și rasismul au fost, mai sunt și vor mai fi.

text de Alina Vîlcan

Înapoi la program