Gabriel Dumitrescu, tânăr actor: “Oamenii trebuie să înțeleagă că nu putem conviețui decât împreună, lăsând ura la o parte și acceptându-ne unii pe alții”
de Andrei Crăciun
Gabriel e un adolescent care face parte din trupa Brightside Drama. Va juca în “Exploziv” în festivalul Caleido și încă nu știe dacă va merge la facultate la Teatru sau va opta pentru o carieră în IT. Orice ar face, deja știe altceva, foarte important: “Din păcate, atât în țara noastră cât și la nivel mondial, problema discriminării este foarte des întâlnită. Este regretabil faptul că omenirea este gata să exploreze spațiul cosmic, dar nu poate avea toleranță față de semenii care nu împărtășesc aceeași religie, nu au aceeași culoare a pielii, nu au aceași orientare sexuală etc. Schimbarea începe de la fiecare în parte.”
Gabriel Dumitrescu, tânăr actor încă amator. Gabriel, vei juca în Festivalul Caleido în spectacolul Exploziv, în regia lui Ionuț Niculae, cu colegi de-ai tăi de la BrightSide Drama. Ce așteptări ai de la prezența în acest festival?
Aș vrea să mă simt bine alături de trupa mea. Scopul meu și al trupei este să aducem un zâmbet pe chipurile oamenilor care ne privesc, să le captăm atenția și să-i facem să piardă noțiunea timpului. Totodată, îmi doresc să cunosc oameni de calitate de la care să învăț multe lucruri noi.
Care e treaba cu BrightSide Drama, ce învățați voi acolo?
Brightside Drama este o trupă de teatru pentru adolescenți, înființată în ianuarie, sub îndrumarea actorilor și, cel mai important, prietenilor noștri Ionuț Toader și Ionuț Niculae. Aici, la Brightside Drama, în primul rând ne formăm caracterul, ne autocunoaștem și cel mai important suntem învățați cum să alungăm anxietatea și să ne depășim limitele.
Festivalul Caleido e unul dedicat deschiderii către toate genurile de diversitate. Cum vede un tânăr ca dumneata, încă elev de liceu, problema discriminărilor etnice, de gen etc. din țara noastră?
Din păcate, atât în țara noastră cât și la nivel mondial, problema discriminării este foarte des întâlnită. Este regretabil faptul că omenirea este gata să exploreze spațiul cosmic, dar nu poate avea toleranță față de semenii care nu împărtășesc aceeași religie, nu au aceeași culoare a pielii, nu au aceași orientare sexuală etc. Oamenii trebuie să înțeleagă că nu putem conviețui decât împreună, lăsând ura la o parte și acceptându-ne unii pe alții. Schimbarea începe de la fiecare în parte.
Înțeleg de la Ionuț Niculae că, deocamdată, cochetezi cu o carieră în IT, te putem răzgândi, să dai la Teatru? Înțeleg că ești un tânăr foarte talentat.
O întrebare complicată. Mă pasionează domeniul IT, dar de când am descoperit lumea teatrului, care mă fascinează pe zi ce trece, sunt într-o mare dilemă. La momentul potrivit voi face alegerea potrivită.
În ce alte spectacole putem să venim să te vedem, Gabriel, și unde?
Pe lângă spectacolul Exploziv, în care joc alături de colegii mei, am și un one-man-show cu care am participat la două festivaluri importante (I.D. Fest – la care am câștigat premiul pentru cel mai bun one man show și Histroniada Liceenilor). Spectacolele le joc în diferite festivaluri pentru tineri, cel mai apropiat fiind Caleido.
Care sunt actorii tăi preferați, Gabriel? Ai vreun model? Cine și de ce?
Actorii mei preferați sunt Cillian Murphy, Imogen Poots și Ian McKellen. Modelul și îndrumătorul meu în lumea teatrului este Ionuț Toader, deoarece el mi-a pus bazele în actorie și mi-a dat încrederea și susținerea de care aveam nevoie la început de drum. El a fost omul care m-a ajutat să mă depășesc pe scenă și să învăț că talentul nu este totul.
Festivalul Caleido se adresează mai ales tinerilor. Crezi că e nevoie de un astfel de festival care să lupte cu prejudecățile legate de etnie, gen ș.a.m.d.? Ce zici? E bine? Să mai facem.
Categoric da. E de apreciat faptul că organizatorii festivalului ajută societatea să treacă peste prejudecățile legate de etnie, gen etc. prin intermediul teatrului.Cred că mass-media, influencerii și factorii de decizie ar trebui să se implice mult mai mult în astfel de activități.
” Modelul și îndrumătorul meu în lumea teatrului este Ionuț Toader, deoarece el mi-a pus bazele în actorie și mi-a dat încrederea și susținerea de care aveam nevoie la început de drum. El a fost omul care m-a ajutat să mă depășesc pe scenă și să învăț că talentul nu este totul.”
Gabriel Dumitrescu, tânăr actor