Rezervă un loc la acest spectacol

 

De Harold Pinter
Cu: Liviu Pintilieasa, Andrei Seușan, Ionuț Grama.
Scenografia: Ana Ularu
Regia: Radu Iacoban
Spectacol nerecomandat persoanelor sub 14 ani

 

Jocul conștiințelor

Un spectacol de-un comic absurd, în care umanitatea își trage de mânecă personajele strigându-le că încă n-a murit: Îngrijitorul, de Harold Pinter, în regia lui Radu Iacoban.

Britanicul Harold Pinter, cunoscut scriitor, actor și regizor de teatru cu origini evreiești, scria The Caretaker (Îngrijitorul) în 1960. Montată în zilele noastre, piesa rămâne de-o incontestabilă actualitate. Îngrijitorul regizat de Radu Iacoban la UNTEATRU, cu o scenografie semnată de Ana Ularu, atrage prin aerul deopotrivă sumbru și tembel în care se mișcă personaje cu vieți în aceeași măsură comice și dramatice.

Un om al străzii este salvat dintr-o bătaie și luat acasă de salvatorul său, însă nu trece mult și cel neajutorat prinde curaj și începe să se creadă stăpân în casa-refugiu, nemailăsându-se cu niciun chip alungat. Precum niște copii care nu știu nici ce vor, nici ce e de făcut, cei doi populează acum o cameră ca o cușcă a alienării și a fricii, în care realismul se împletește în voie cu absurdul, într-un joc al conștiințelor, joc cu tușe macabre, în care nostalgia ia locul speranței, iar umanitatea se evaporă încet.

Apariția unui al treilea personaj tulbură și mai mult lucrurile și, departe de a aplana conflictul, nu face decât să sporească tensiunea, căci nou venitul Mick are planurile lui pentru vagabondul salvat. Însă în trei, rănile ies și mai acut la lumină, prezentul devine tot mai dureros, frica nu trece, ci capătă noi proporții, în timp ce viitorul se îndepărtează văzând cu ochii, gonit parcă prin automatisme greu de stăpânit.

Și totuși, chiar și în mijlocul neîncrederii, mai există fărâme de atenție și de grijă pentru celălalt, iar umanitatea bine ascunsă reușește să iasă la lumină, imună la condițiile în care personajele își duc viețile. Ei sunt Aston (Andrei Seușan), Mick (Ionuț Grama) și Davies (Liviu Pintileasa), bătrânul homeless pe care nu îl uiți, și toți trei îți zâmbesc trist din spectacolul lui Iacoban, după piesa lui Pinter, scriitorul căruia în 2005 i se acorda premiul Nobel.

text de Alina Vîlcan

Înapoi la program