Mădălina Anea

Mădălina Anea: „Am devenit mai curajoasă datorită lucrului la «In Event of Moone Disaster»”

de Alina Vîlcan

Regăsim în Caleido 2019 și un spectacol cât se poate de recent de la unteatru, „In Event of Moone Disaster”, în regia Alexandrei Penciuc, despre care ne vorbește în rândurile care urmează Mădălina Anea, pe care o vedem în rolul Julie. „Este ghidul vostru prietenos într-o lume de călătorii infinite”, spune actrița despre noua producție Unteatru.

In Event of Moone Disaster. Ce consideri că are special acest spectacol pe care îl vom vedea în Caleido și care au fost principalele provocări pentru tine, de această dată?
În primul rând, este un spectacol la care am lucrat într-un mod special, ne-am dat timp, am creat efectiv poveștile de viață ale acestor personaje, a fost un proces tare frumos pentru mine, atât profesional, cât și personal. Provocarea cea mai mare cred că a constat în a înțelege ceva foarte simplu de altfel, și anume că și mie mi se poate întâmplă ce trăiește personajul meu, Julie, că și mie mi-e frică să ascult ce îmi șoptește interiorul meu, despre nevoile mele și nu ale celor din jur, că ai doar o viață, un bilet dus și că este important să faci să fie călătoria ta, și nu a celorlalți. Am devenit mai curajoasă datorită lucrului la acest spectacol, mai conștientă.

Căutări. Ce fel de căutări ne propune In Event of Moone Disaster? Cu ce ți-ar plăcea să rămână spectatorul atunci când părăsește sala?
Exact ceea ce am spus mai sus: să îți iei timp și spatiu să îți auzi propriile dorințe și nevoi, fară să simți că ești egoist sau nepăsător. Să ai curajul să faci ce iubești și să știi când să te oprești din ceva ce nu mai merită continuat. Să ai curajul să visezi. La dragoste, carieră, familie, spațiu, univers, Dumnezeu, Pământ… la orice vrei tu. It’s a one way ticket! 

Teatru independent. Pentru că Festivalul Caleido este un festival de teatru independent, cum consideri că stăm la acest capitol (al teatrului independent) în România, azi? Cum a fost anul 2019 pentru independenți, cum l-ai resimțit?
A fost un an destul de plin, dacă stau să mă gândesc bine. Multe festivaluri, multe spectacole la sediu… Publicul Unteatru este foarte fidel și curios și îi simți susținerea la fiecare premieră și nu numai. Nu știu ce să zic… Mereu vor fi bine primite sponsorizările și actele de binefacere (râde).Creezi mai cu spor și mai liniștit și poate și cu mai multăîncredere când știi că poți investi și niște bani în proiectul tău de suflet, în decor, costume, echipă.

De văzut. În ce alte spectacole te vedem în această perioadă și unde să le căutăm?
Colaborez cu Teatrul „Maria Filotti” Brăila, unde joc în „Cântăreață cheală”, în regia lui Radu Iacoban, cu Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, unde mă puteți vedea în „Unchiul Vanea”, în regia Sânzianei Stoican, și bineînțeles, la Unteatru, unde pe lângă „In Event of Moone Disaster” (regia: Alexandra Penciuc; scenografia: Tudor Prodan), mai joc în „Are nevoie de multă atenție”, „Chelnerul mut” și „Pescărușul”. Și am început repetițiile pentru un nou proiect.

Frumusețea teatrului. În ce constă pentru tine frumusețea unui spectacol de teatru, ce nu ar trebui să-i lipsească?
Sinceritatea. E greu, dar esențial. Am nevoie să simt ceva onest ca să pot empatiza, ca să pot să cred în poveste și să mă las în voia ei.

Revenind la In Event of Moone Disaster și la întrebările pe care le ridică, tu te-ai gândit vreodată că până acum ar fi trebuit să fii în altă parte? (întrebare din prezentarea spectacolului) Cum ți-ai folosit experiențele și întrebările personale pentru a-ți construi rolul?
Da. M-am întrebat. Timpul trece și te gândești că sunt multe căi pe care ai fi putut să o iei. Mi-a fost greu să îmi pun anumite întrebări, pentru că mi-a fost frică de răspuns. M-am întrebat dacă sunt împăcată cu deciziile mele. Și cât la sută din ce am ales sunt, într-adevăr, deciziile mele și nu sunt de fapt influențele celor din jur. Cred că asta e ce m-a „chinuit”cel mai mult în perioada lucrului la rolul Julie. 

În concluzie… De ce să nu ratăm  In Event of Moone Disasterîn Caleido 2019?
Pentru că este ghidul vostru prietenos într-o lume de călătorii infinite. 

„Timpul trece și te gândești că sunt multe căi pe care ai fi putut să o iei. Mi-a fost greu să îmi pun anumite întrebări, pentru că mi-a fost frică de răspuns. M-am întrebat dacă sunt împăcată cu deciziile mele. Și cât la sută din ce am ales sunt, într-adevăr, deciziile mele și nu sunt de fapt influențele celor din jur.”

Mădălina Anea, actriță

Similar Posts