Mihaela Trofimov: „E o întâlnire valoroasă între artiști și public”

Mihaela Trofimov este joacă în spectacolele „Domnișoara Iulia” și „Mass”, ambele în regia lui Andrei și Andreea Grosu. Cele două spectacole vor putea fi vizionate în cadrul Festivalului Caleido în data de 30 noiembrie, ora 21.00, respectiv 18.00, la Iulius Congress Hall.

Mihaela Trofimov, jucați în acest an în festivalul CALEIDO la Timișoara (capitală culturală europeană). Jucați “Domnișoara Iulia”. Ce aduce acest spectacol în peisajul teatral românesc? Care e frumusețea și care e importanța Domnișoarei Iulia? 

„Domnișoara Iulia” e un text clasic, a fost montat și răsmontat de atâtea ori. Cred că viziunea pe care o aducem noi este una modernă, care vorbește despre relațiile interumane în raport cu autoritatea așa cum sunt ele acum, în secolul nostru. 

De la Timișoara a pornit acum treizeci și patru ani lungul nostru drum către libertate. Am ajuns la libertate? Sau mai avem drum de parcurs? Cum poate teatrul să susțină un asemenea drum? Poate? 

Într-un fel, da, am ajuns la libertate. Într-un alt fel, mai avem de muncit. Mai exact, mai avem de muncit la libertatea pe care fiecare și-o oferă sieși și celor din jur. Cred că teatrul ne poate stimula în acest sens. 

Ce înseamnă pentru dumneavoastră spectacolul “Domnișoara Iulia”? Ce ați învățat în timpul acestei incursiuni artistice? Și ce feedback ați primit până acum de la spectatori? De ce continuă să se joace “Domnișoara Iulia”, în timp ce alte spectacole care au pornit în același timp cu el nu mai există deja? 

„Domnișoara Iulia” este o întâlnire importantă pentru mine cu artiști alături de care am mai lucrat și cu care regăsesc același mod de gândire. Pentru mine, spectacolul este o poveste spusă foarte simplu despre ce se întâmplă cu fiecare la un moment dat în dragoste. Și legat de motivele pentru care acest spectacol încă rezistă, cred că fix această simplitate îl ține în viață.

Cum e să lucrezi cu Andrei și Andreea Grosu și cu Dana Rogoz și cu Richard Bovnoczki? Ce aduce fiecare în echipă? 

Cu Andrei și Andreea Grosu și Riki am mai lucrat, însă pe Dana am cunoscut-o odată cu acest proiect. Suntem un mix foarte potrivit, așa cred și așa simt. Dana vine cu candoarea ei, Riki cu energia, Andrei cu umorul, Andreea cu rigoarea și eu cred că aduc calmul.

Care este rolul pe care ar trebui să îl joace un festival cum e CALEIDO în societatea românească astăzi? E important? De ce e important? În acest an, CALEIDO se desfășoară sub egida cuvântului TOGETHERNESS. Ce înseamnă pentru actrița Mihaela Trofimov ideea de comunitate, ideea de solidaritate, ideea de empatie, ideea de împreună? Cred că astfel de inițiative sunt foarte importante pentru a revitaliza viața artistică din România. E o întâlnire valoroasă între artiști și public. Învățăm cu toții despre ce ne mișcă și ce am vrea să mai îmbunătățim la noi, prin intermediul artei. Evident, e fix vorba despre tema de anul acesta, pe care eu am simțit-o prezentă la fiecare eveniment Caleido de fapt, acest „togetherness”. Iar pentru mine acest lucru înseamnă ascultare, de cele mai multe ori. 

Similar Posts