Tiina Sööt: „A nu face nimic poate fi un act de rezistență. A nu ajunge la epuizare, a nu fi stresat, a alege mai puțin sau a sta nemișcat pot fi acte de rezistență.”
TIINA SÖÖT (născută în 1986, Tartu, Estonia) este o artistă care activează în domeniul artelor performative și al artelor plastice. Ea este implicată în duo-ul artistic Sööt/Zeyringer (sootzeyringer.com) din 2012, dezvoltând practici performative la limita artelor plastice și a dansului. În perioada 2015 – 2019 a lucrat împreună cu Aet Kuusik în Tallinn, abordând teme precum genul și sexualitatea. La diverse proiecte artistice și didactice colaborează cu sora ei Mai Arslan.
„More or less” ia forma unui plimbări audio performative. Cum ați explica acest concept unui public mai larg?
Plimbarea audio este un performance sonor cu câteva elemente interactive. Publicul este rugat să asculte fișierul audio de pe un dispozitiv/telefon personal cu căști. Ascultătorul începe călătoria de acasă sau din orice alt loc urban și face o plimbare printr-un cartier, familiar sau necunoscut. Performance-ul audio ghidează publicul prin această plimbare și construiește conexiunea cu mediul înconjurător.
„More or less” este parțial un performance sonor, parțial un spectacol ce are loc în imaginația publicului. În unele momente, ascultătorul este simultan interpret și spectator. Spre deosebire de un spectacol pe scenă, „More or less” este o experiență orientată spre interior și foarte personală.
Ce înseamnă titlul?
Titlul este un joc de cuvinte. Expresia „More or less/ Mai mult sau mai puțin” înseamnă că ceva nu este perfect, dar este suficient de bun – un concept esențial pentru această plimbare audio. În cultura noastră, țintim mereu spre perfecțiune și „mai mult sau mai puțin” este văzut ca o expresie destul de negativă. În plimbarea audio propunem ideea că „destul de bun” ar putea fi suficient.
Titlul face referire și la expresia comună „Less is more” care prioritizează calitatea în defavoarea cantității.
Care sunt principalele întrebări adresate de „More or less”?
Cum să scapi de presiunea de a fi în mod constant productiv?
Există alternative la cultura muncii continue?
Cum se poate găsi valoare în lucrurile mici, familiare, banale, de zi cu zi?
Care este valoarea tăcerii, liniștii și plictiselii?
Vorbești despre conceptele de descreștere personală, eficacitate și productivitate. Cum le abordezi?
Pornim de la a recunoaște că toți trăim într-o cultură obsedată de productivitate. De acolo începem să căutăm modalități de a face mai puțin, de a fi mai încet, de a micșora, de a descrește și de a fi mulțumiți cu ceea ce există deja. A exista fără a fi continuu productiv este suficient. Destul de bun este suficient.
Este „More or less” un act de rezistență?
A nu face nimic poate fi un act de rezistență. A nu ajunge la epuizare (burn out), a nu fi stresat, a alege mai puțin sau a sta nemișcat pot fi acte de rezistență.
„More or less” este o invitație de a pune sub semnul întrebării ideile de productivitate, progres și eficacitate. Când îți iei o oră pentru a asculta performance-ul audio, te plimbi și te uiți la nori, refuzi principiile societății capitaliste orientate spre productivitate.