Zsolt Lovas Fekete, actor: “În ziua de azi e foarte important să avem grijă de ceilalți”

de Andrei Crăciun

Artistul Zsolt Lovas Fekete ne vorbește despre „Perkucigo„, unul dintre cele mai interesante spectacole propuse în acest an de Festivalul Caleido.

Veniți în Festivalul Caleido cu spectacolul Perkucigo. Care e treaba cu acest spectacol, de ce să vină spectatorul, care are o bogată ofertă din care să aleagă, tocmai la acest spectacol?
Treaba cu acest spectacol este de a da un semnal cumva… Că în ziua de azi, înstrăinată cum e, e foarte important să avem grijă de ceilalți.

Festivalul Caleido își propune să promoveze povești care să ne facă mai conștienți de importanța toleranței și a bunei înțelegeri între oameni indiferent de diferențele de etnie, religie, orientare politică sau sexuală. Credeți că e nevoie de astfel de festivaluri în ziua de azi? 
Da. Un astfel de festival este foarte important în ziua de azi mai ales că spectacolul nostru este o poveste despre un țigan care a socializat în circumstanțe speciale.

Dacă s-ar face o piesă despre viața noastră de acum, ce titlu credeți că ar trebui să poarte? 
Atenție… ATENȚIE… ne-am pierdut…

Care e situația în teatrul românesc, așa ca privire de ansamblu? Dinspre spectatori se constată tot felul de nemulțumiri, de neînțelegeri, de conflicte, din interior cum se vede? Și ce credeți că o să fie mai departe?
Problema în teatrul din România este că numai unii au șansa de a se manifesta și ceilalți, indiferent de talent sau ideile lor bune, nu pot să se integreze și să aiba șansa de a ieși în evidență. Sistemul e nașpa, dar din fericire eu sunt optimist și cred că o să fie bine. 

Scopul proiectului și al spectacolului de teatru este de a facilita un dialog și o schimbare în atitudinea spectatorilor referitor la modul de relaționare a romilor cu sistemul de sănătate românesc. Își îndeplinește spectacolul scopul până acum?
Sistemul de sănătate nu e încă deschis pentru a găzdui spectacole sau evenimente… Dar norocul meu a fost că m-am integrat cu Perkucigo în sistemul de învățământ. 

Problema în teatrul din România este că numai unii au șansa de a se manifesta și ceilalți, indiferent de talent sau ideile lor bune, nu pot să se integreze și să aiba șansa de a ieși în evidență.

Zsolt Lovas Fekete, actor

Similar Posts