Simona Dabija: „Oamenii cu care lucrez sunt principala mea sursă de inspirație”
Foto: Luiza Boldeanu Photography
De Alina Vîlcan
Pe Simona Dabija o vedem în Festivalul Caleido 2019 (găzduit de Unteatru), alături de Mariana Gavriciuc, în „2 Femei”, spectacol de dans contemporan semnat de Ioana Marchidan la Linotip – Centru Independent Coregrafic. „Cele 2 femei sunt două individualități puternice care pun sub o lupă ironică percepția societății contemporane asupra feminismului”, spune Simona despre peformance-ul „în care recunoști tipare de care te lovești în fiecare zi”. De văzut!
2 FEMEI. Cine sunt ele? Cu ce mesaj vin?
Cele 2 femei sunt două individualități puternice care pun sub o lupă ironică percepția societății contemporane asupra feminismului.
FEMINITATE. Cum vezi, însă, feminitatea în arta autohtonă de acum, mai ales dacă vorbim despre dans?
Personal, în artă, cu precădere în dansul contemporan, văd feminitatea ca pe o calitate ce presupune în egală măsură fragilitate și putere. Ea vine de la sine. Nu o văd ca pe un aspect pe care să mi-l propun sau pe care să insist.
PROVOCĂRI. Care consideri că sunt principalele provocări pe care ți le-a adus până acum dansul?
Fiecare proiect nou a venit cu o provocare: fie în tipul de abordare a conceptului, fie din punct de vedere al esteticii de mișcare, fie în ceea ce privește doza personală pe care am adus-o pe scenă. Cu fiecare proiect, descopăr o latură pe care încă nu am încurajat-o să iasă la iveală în spațiul scenic.
DANS CONTEMPORAN, ÎN ROMÂNIA. Cum ai descrie evolutia dansului pe plan autohton? Avem mai multe spectacole de dans contemporan în ultimii ani, mai bune, ce se întâmplă pe acest segment?
În ceea ce privește dansul contemporan, se întâmplă mai multe coagulări între oamenii din această comunitate. Începem să lucrăm tot mai mult unii cu alții, iar asta ne facilitează vizibilitatea. E mai ușor să dezvoltăm acest segment împreună, decât individual.
INSPIRAȚIE. Ce te inspiră atunci când lucrezi pentru un spectacol?
Oamenii cu care lucrez sunt principala mea sursă de inspirație.
INFLUENȚE. Care consideri că sunt artiștii de la care ai avut cel mai mult de învățat (de oricând și de oriunde)?
Am lucrat cu diverși artiști: regizori, coregrafi, artiști vizuali, compozitori. Într-un mod inevitabil, în procesul de lucru, împrumuți din preocupările și viziunile lor și aplici mai departe în proiectele personale. Influențele lor artistice se impregnează în proiectele viitoare fără să îmi propun. Printre artiștii cu care am lucrat se numără Simona Deaconescu, Ioana Marchidan, Arcadie Rusu, Thomas Steyart, Florin Fieroiu, Dragoș Galgoțiu.
ECHIPA. Cum ai lucrat alături de Mariana Gavriciuc și Ioana Marchidan, ce îți va rămâne în minte de la repetițiile pentru acest spectacol?
Cu Mariana, am fost colegă de facultate și ne înțelegem foarte bine atât pe scenă, cât și în viața de zi cu zi. E ușor să lucrezi cu oameni profesioniști. Cu Ioana e aceeași poveste. Chiar dacă nu am fost aceeași generație, semănăm din multe puncte de vedere.
DE VĂZUT. În ce spectacole te vedem acum, în ce alte proiecte ești implicată?
Proiectele în care mă puteți vedea acum sunt: la Linotip, „Basma Curată” (18 decembrie) și „Stabat Mater” (30 noiembrie); la Centrul Național al Dansului (CNDB), „Daughters” de Simona Deaconescu; la Teatrelli, „Urban GIF Show” de Florin Fieroiu (4 și 5 decembrie).
ÎN CONCLUZIE… De ce să nu ratăm „2 Femei” în Caleido 2019?
Este un spectacol în care recunoști tipare de care te lovești în fiecare zi. Este un spectacol cu personalitate, care tratează cu ironie și umor percepția stereotipă asupra feminismului.