Andreea Novac: „Am făcut mereu o convingere din întâlnirea cu alte demersuri și practici artistice”

Festivalul de arte performative Caleido merge anul acesta la Timișoara. Dezvoltat ca o platformă a dialogului intercultural, cu mize în dezbaterea constructivă de idei, în educația culturală și în pluritatea vocilor artistice, evenimentul se va desfășura în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie în cinci locații din Timișoara. Aflăm mai multe de la Andreea Novac, directoarea artistică a festivalului Caleido, despre producțiile independente și mesajele lor, dar și despre lucrurile de care ar trebui să ținem cont când vorbim despre solidaritate.

În ce măsură conceptul festivalului și selecția din acest an se interconectează cu programul sau statutul de Capitală Culturală Europeană a orașului?

Caleido se mută anul acesta din București și mă bucur pentru că se va întâlni cu publicul timișorean. Și că publicul timișorean se va întâlni cu producțiile independente din țară și internaționale pe care festivalul le va prezenta. Știu că sloganul Timișoara Capitală Culturală Europeană este “shine your light”, tradus “luminează orașul prin tine”, subliniind influența pe care oamenii o au în comunitățile în care trăiesc. Din punctul acesta de vedere suprapunerea dintre Caleido, care a fost întotdeauna despre oameni și ideile pe care le pun în mișcare, și motto-ul Timișoara 2023 este aproape completă. Iar conceptul festivalului – togetherness – tradus prin “împreună“ se așează perfect în acest tablou larg al comunităților, solidarității, rolului culturii și artei în binele individual și colectiv.

Care au fost cele mai importante provocări și motivații în organizarea Caleido anul acesta – un festival cu atât de multe producții independente?

Provocări au fost multe, căci nu este chiar simplu să muți un festival destul de complex, într-un oraș complet nou. De la spații și resurse, la logistică și voluntari, totul s-a construit pas cu pas, pe parcursul a aproape jumătate de an. Am făcut un exercițiu de a aproxima numărul de artiști cu care ne vom întâlni în cele cinci zile ale festivalului. Sunt aproximativ o sută, pe lângă invitații la Talk-uri, voluntari, fotografi, echipa Caleido. Motivația vine din ceea ce cred/sper că reușim construim sau să facilităm, din susținerea de care am avut parte, entuziasmul cu care am fost primiți și deschiderea oamenilor din Timișoara. Ca să o citez pe Lavinia Urcan (Unfold Motion), căreia țin să îi mulțumesc pentru sprijin, “suntem o mână de oameni, este firesc să ne ajutăm între noi”. 

Interviul complet aici: https://www.cooperativaurbana.ro/andreea-novac-caleido-timisoara/

credit foto Tudor Popa

Similar Posts