A surprised body

Francesco Scavetta propune o abordare personală a dansului contemporan, bazată pe tehnica release și contact improvisation, influențată de experiența sa ca dansator, coregraf și de practica sa Tai Chi Chuan, care face legătura dintre transformarea profundă a corpului și poetica delicată a mișcării.

Titlul “A Surprised Body” definește un corp într-o stare de alertă continuă, mai pregătit pentru a reacționa decât pentru a acționa; evitând astfel abordările mentale. Atelierul este construit din sesiuni structurate care combină lucrul la sol, exerciții practice, Tai Chi Chuan și secvențele de mișcare și se concentrează pe lucrul cu centrul corpului și cu gravitația, pe trezirea suporturilor interne și externe, izolarea membrelor și fluiditatea mișcării. Antrenamentul fizic își propune să faciliteze o bună cunoaștere a corpului și să creeze oportunități de descoperire.

“Prin exerciții, jocuri și improvizații, concentrându-se asupra atenției și reacției, vom deschide căi către momente creative care se bazează pe relaxarea mentală și deschiderea fizică, activând dorința de a ne juca, de a fi complet angajați în ceea ce facem și vedem. Vom explora modul în care frazele de dans pot fi destructurate și transformate, tratându-le ca pe o frază vorbită, în care mișcările pot fi izolate ca niște „cuvinte” și folosite pentru a compune noi fraze. Elementul aleator în fraze este creat prin improvizații sau compoziții, încercând să folosim chiar și părți mici ale mișcărilor ca „silabe”, pentru a construi mișcări noi.” Francesco Scavetta

29 noiembrie 12.00 – 15.00 I FITT – Sala Rotundă

Pentru rezervări completați formularul de aici. Accesul în sală se face cu 15 minute înainte de ora anunțată.

Atelierele sunt organizate cu sprijinul Asociației Noi Re-Creăm și au loc în limba engleză. Participarea este gratuită și deschisă tuturor celor interesați, indiferent de nivelul de experiență.

Născut în Italia, Francesco Scavetta a studiat la Academia Națională de Dans din Roma, absolvind Teatru și Arte Spectacol și studiile postuniversitare în Științele Comunicării. Este fondatorul Vitlycke-Centre for Performing Arts (Suedia). A susținut ateliere de dans, printre altele, la: P.A.R.T.S./Bruxelles, IMPULSTANZ/Viena, Henny Jurriëns Foundation/Amsterdam, SEAD/Salzburg Experimental Dance Academy, Greenwich Dance/Londra și în numeroase festivaluri de dans/teatru din 44 de țări din întreaga lume.

Scavetta și-a creat o reputație pe scena internațională a dansului pentru munca lui extrem de inventivă, umorul jucăuș și inteligența subversivă, iar compania sa se află în fruntea scenei de dans nordic. În 1999, a înființat, împreună cu Gry Kipperberg, compania de dans Wee în Oslo și, de atunci, a produs 23 de spectacole și a avut o activitate internațională extinsă, făcând turnee în 37 de țări din Europa, Orientul Mijlociu, Asia, America de Nord, Centrală și de Sud.

Creațiile Wee s-au transformat ca format și estetică, dar au explorat continuu ce poate însemna teatrul și spectacolul în viața contemporană și ce fel de dialoguri pot deschide cu publicul. Teatralitatea lui Scavetta a fost adesea asociată cu atmosfera unui vis ciudat sau cu lumea jucăușă a unui copil: ciudată, amuzantă, poetică și, în același timp, surprinzătoare. Nucleul investigațiilor artistice ale companiei se regăsesc în fragilitate și paradox, epifanie și vis, empatie și surpriză, evitând clișeul narativ și fizic, în timp ce pune la îndoială realitatea și identitatea cu neîncredere și umor. Wee creează spectacole care pot captiva și uimi, pot evoca empatie și înșela așteptările, pot fi poetice și neobișnuite, spectacole care ne surprind la fel de mult pe cât ne vorbesc nouă și despre noi.

Similar Posts