Andrei Grosu – „Avem nevoie de astfel de adevăruri spuse fără a fi înfrumusețate”

Andrei Grosu formează duo-ul regizoral împreună cu Andreea Grosu, alături de care creează unele dintre cele mai valoroase spectacole din teatrul independent și nu numai. Cei doi sunt și fondatorii teatrului independent unteatru, din București. În cadrul Festivalului Caleido va putea fi vizionat spectacolul lor, „MASS”, o co-producție unteatru și Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, în data de 30 noiembrie, ora 18.00, la Iulius Congress Hall.  

Andrei Grosu, care e treaba cu spectacolul Mass (MASS  – Caleido), care poate fi văzut în Festivalul CALEIDO pe 30 noiembrie, orele 19, la Iulius Mall din Timișoara? 
Este un spectacol la care am lucrat împreună cu 4 dintre actorii pe care îi avem cel mai aproape de suflet. Un spectacol de care cu toții ne-am atașat și pe care sperăm că îl putem aduce cât mai des în fața publicului. Subiectul este unul destul de atipic pentru societatea românească, fiind vorba despre un „mass shooting”, dar totul se poate retraduce foarte ușor în tipurile diverse de violență pe care le întâlnim la noi în țară.

Cum ați ajuns la textul lui Fran Kranz, ce anume v-a atras către acest text? De ce Fran Kranz?
Fran Kranz e un dramaturg pe care noi îl urmărim cu interes de câțiva ani, iar „Mass” e unul dintre textele pe care am spus că trebuie neapărat să le montăm. A fost atracție la prima lectură. Am avut în minte din prima și distribuția perfectă și de aici lucrurile au mers ca unse. Ne-a atras brutalitatea și sinceritatea cu care vorbește, cred. Avem nevoie de astfel de adevăruri spuse fără a fi înfrumusețate, dar cu vulnerabilitate și căldură.

Face un regizor ierarhii între spectacolele sale? Pe ce loc ar fi MASS, dacă nu în toate timpurile lui Andrei Grosu, măcar în 2023? 
Cred că orice regizor face asta, fie voluntar, fie involuntar. La mine, de exemplu, se tot schimbă, pentru că și eu mă schimb. Momentan cred că ocupă cinstit locul 2. 

Distribuiția e extraordinară (Ofelia Popii, Mihaela Trofimov, Richard Bovnoczki, Marius Turdeanu). Ce oferă acești actori publicului? Ce ar câștiga un spectator dacă ar veni să îi vadă pe 30 noiembrie? 
Toți sunt extrem de talentați, probabil cei mai dăruiți actori români la ora actuală. Sunt de prețuit și de urmărit în toate spectacolele în care joacă. Cred că orice spectator se va îndrăgosti de aceștia, va trece prin diverse valuri de sentimente și gânduri. Au o putere fantastică de a face asta.

A doua zi după spectacol va fi ziua națională a României. Ce sentimente îl animă pe Andrei Grosu vizavi de țara noastră natală? 
Recunosc că mă lasă rece. Când mă gândesc la România, mă gândesc destul de mult la sisteme disfuncționale. 

Similar Posts