Anna Bănică, tânără actriță: “Teatrul are puterea de a destupa minți și de a educa publicul”

de Andrei Crăciun

Anna este o tânără aflată în ultimul an de liceu, face parte din trupa Brightside Drama, inițiată de Ionuț Niculae și Ionuț Toader și deja are o maturitate care te pune pe  gânduri bune cu privire la noua generație. În Caleido, va juca în două spectacole: Exploziv și Clasa noastră. Iată.

Anna, în acest an vei juca în Festivalul Caleido în nu mai puțin de două spectacole – Clasa noastră și Exploziv, ambele regizate de Ionuț Niculae și Ionuț Toader. Ce înseamnă pentru dumneata aceste spectacole și prezența în festival? 
Clasa noastră și Exploziv înseamnă pentru mine primele spectacole semnate Brightside Drama. Deși la început mi se păreau complet paralele, primul fiind despre Holocaust, iar al doilea despre o clasă de liceeni din zilele noastre, am realizat că ele, de fapt, transmit același mesaj depre discriminare și toleranță. De Caleido am auzit cu ocazia viitoarei noastre participări în cadrul festivalului și mă bucur că pot juca alături de colegii mei aceste spectacole care se integrează perfect în tema diversității multi-culturale.

Care e treaba cu Brightside Drama, ce faceți dumneavoastră acolo, ce învățați? Cum și de ce?
Succint și generic, Brightside Drama este o trupă de teatru de adolescenți, fondată la începutul acestui an. Îndrumați de actorii Ionuț Niculae și Ionuț Toader, facem spectacole de teatru pentru că vrem să învățăm lucruri despre noi și să ne dezvoltăm. Să aflăm cine suntem și cine putem fi. Să ne acceptăm și să ne înțelegem unii pe alții. Să fim împreună, ca o familie. Pentru unii e un hobby, pentru alții este o inițiere într-o viitoare meserie, însă acesta este scopul nostru comun.

Ce planuri ai cu viața dumitale? Te faci actriță cu patalama la mână sau cum?
Mă așteaptă un an greu, respectiv ultimul an de liceu. Deja încep să răsune din toate părțile cuvintele Bacalaureatadmiteremeditațiimajorat, responsabilități, independență. Mulți adoelscenți care se află în aceeași situație sunt speriați, confuzi și îngrijorați, însă eu nu. Mă simt pregătită să intru într-o nouă etapă a vieții mele și să depun eforturile necesare pentru a-mi îndeplini visele. Peste un an, voi da admiterea la actorie. Acesta este singurul drum pe care vreau să îl urmez și care are sens pentru mine. 

Festivalul Caleido este unul care se dedică diversității de toate tipurile, etnice, de gen etc. Voi, tânăra noastră generație, cum vă raportați la problematica asta a discriminărilor etnice, pe criterii de orientare sexuală etc.? Ce ziceți voi?
Îmi place să cred că noi vom fi prima generație pentru care o diferență etnică, de orientare sexuală sau de gen nu va mai reprezenta o etichetă stigmatizantă. Fiind expuși încă din copilărie la foartă multă informație, am putut alege perspectiva care ni s-a părut nouă ca fiind cea corectă, adevărată, actuală. Ne opunem mentalităților învechite și nu ne lăsăm manipulați de persoanele care reprezintă o autoritate în fața noastră. A avea o altă etnie sau o altă orientare sexuală nu este o trăsătură de caracter, nu este o rușine și nu te definește ca persoană. Consider că Generația Z are o conștiință socială puternică și mi-ar plăcea să avem mai multe ocazii și mijloace prin care să ne facem vocile auzite, pentru că avem de ce.

Crezi că e util să existe un asemenea Festival – care să fie axat pe îmblânzirea granițelor dintre oameni? Să mai facem?
Cred că teatrul este o modalitate ideală prin care să învățăm să ne acceptăm unul pe celălalt, să ne susținem reciproc și să înțelegem că, dincolo de diferențe de orice fel, suntem oameni. Un festival cu această misiune este exact ceea ce ne trebuie în aceste vremuri. Teatrul are puterea de a destupa minți și de a educa publicul. La cât mai multe ediții.

Unde să venim să vă mai vedem, pe tine și colegii dumitale de la BrightSide Drama, Anna? Unde mai jucați în toamna asta?
Tocmai ne-am întors de la primul nostru festival, Histrioniada Liceenilor din Cluj, unde am jucat Exploziv și câștigat trofeul pentru cel mai bun spectacol. Urmează să jucăm Clasa noastră pentru Comunitatea Evreilor din București în octombrie. Între timp, vom începe să lucrăm un nou spectacol cu care ne vom înscrie la festivalurile de teatru pentru adolescenți de anul viitor.

Îmi place să cred că noi vom fi prima generație pentru care o diferență etnică, de orientare sexuală sau de gen nu va mai reprezenta o etichetă stigmatizantă.

Anna Bănică, tânără actriță

Similar Posts