Epilog. Întâlnirile Culturale CALEIDO

Prima serie din Întâlnirile Culturale CALEIDO a luat sfârșit, nu însă fără a lăsa în urmă cunoștințe îmbogățite și noi prietenii între cei care și-au dat întâlnire la Colivia și Conceptual Lab.

Au participat aproximativ 50 de oameni la aceste discuții semi-formale, discuții care și-au atins scopul, și anume acela de a facilita schimbul de informații între cei care au în spate proiecte culturale de succes și cei care își doresc să aibă acces la detalii interesante din culisele proiectelor.

Așadar, să facem o mică recapitulare. Prima întâlnire a avut loc pe 17 martie 2016 la Colivia între Morten Bruun și Voicu Rădescu, și a fost moderată de ziaristul Andrei Crăciun. Morten Bruun – actor, regizor și producător norvegian – a vorbit despre puterea teatrului de a consolida o comunitate și despre plusurile și minusurile teatrului educativ. Voicu Rădescu, patronul și managerul Green Hours – un spațiu cultural unic în București, a povestit cum a luat ființă acest spațiu, ce înseamnă el în prezent și cum completează peisajul artistic bucureștean.
Al doilea eveniment i-a avut ca invitați pe Silvia Guță, coordonator art&play al Festivalului Național de Teatru Tânăr „Ideo Ideis”, și pe Alina Șerban – actriță, absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică, a Royal Academy of Dramatic Art, Marea Britanie, și Tisch School of the Arts de la New York University care practică teatru-forum axat pe probleme ale minorităților etnice, îndeosebi ale romilor. Cele două tinere au făcut paralele între teatrul din Alexandria – orașul în care s-a născut Ideo Ideis, București, New York și Londra, și între publicul de teatrul din aceste orașe.

Tot Colivia a găzduit și al treilea episod din Întâlnirile Culturale CALEIDO în care Mihai Gheorghe și Vlad Tomei, amândoi creative partners Supersomething, au povestit pe larg cum au conceput cartea „În fața blocului” – o colecție de jocuri din copilăria generației cu cheia la gât. Tema generală a discuției a fost cultura urbană, iar toți participanții și-au împărtășit experiențele și percepțiile lor din copilărie versus cele din prezent asupra urbei în care au locuit sau locuiesc și acum. Mihai și Vlad și-au exprimat dorința ca produsul lor cultural – un bloc mic – să scoată afară, la joacă, copiii din blocurile mari.

Cea de-a patra întâlnire culturală din cadrul proiectului CALEIDO a avut loc la Conceptual Lab, în data de 14 aprilie, unde Raluca Iacob – președintele Asociației MetruCub-resurse pentru cultură, Cosmina Dragomir – artistă profestionistă și profesoară de arte plastice, și Mihaela Michailov – dramaturg implicat în activitățile Centrului de Teatru Educațional Replika, au dezbătut subiectul activităților culturale ca instrument pentru educarea copiilor și tinerilor. Miruna Vlada – scriitoare, facilitator cultural la Asociația Identitate Culturală Contemporană și moderatoarea evenimentului, le-a condus pe cele trei promotoare culturale spre o discuție amplă despre practici bune de educare prin cultură, despre noile inițiative din învățământul de stat și despre beneficiile pe termen lung ale publicului tânăr și foarte tânăr consumator de teatru și artă.

În aceeași zi, la Colivia se discuta despre gastro-cultură. Episodul cinci din Întâlnirile Culturale CALEIDO i-a adus la un loc pe organizatorii târgului gastro-cultural Ozosep – Zoltán Nagy-Bege, președintele Filialei București a Asociației Economiștilor Maghiari (AEM), Orsolya Juhász-Borsa – vicepreședintele AEM, și pe Dragoș Gurăroșie, manager general la Mixtopia și co-fondator al BurgerFest. Pentru început, reprezentanții celor două evenimente cultural-gastronomice au destăinuit detalii din spatele organizării acestor proiecte. Ulterior, s-a discutat despre omologarea produselor secuiești ca produse cu denumire de origine controlată și despre controversele apărute pe această temă, cu precădere asupra mult iubitului Kürtőskalács. Dragoș Gurăroșie a anunțat că BurgerFest va avea loc anul acesta în București (mai), dar și în Cluj-Napoca (iunie) și pentru că ar trebui să se dea o importanță mai mare street-food-ului, acesta a reamintit câteva evenimente care nu ar trebui ratate – Gourmet Festival, Marele Picnic, Street Food Festival, România Culinară, Craft Festival, Whisky Fest, Outdoor Cooking Society sau Street Food Society.

Seria de început a Întâlnirilor Culturale CALEIDO s-a încheiat vineri, 15 aprilie, la Colivia, unde a fost invitat Matei Martin – jurnalist, traducător și mediator cultural, realizator al emisiunii radio „Timpul prezent” și membru al consiliului Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). Tema serii a fost finanțarea culturii, iar Matei a purtat o discuție deschisă cu toți participanții despre proiecte culturale, direcții culturale susținute de AFCN, procedura prin care acestea sunt stabilite în cadrul consiliului și criteriile în baza cărora sunt aleși evaluatorii proiectelor.

Similar Posts