Programul Caleido Talks 2023
Caleido Talks prezintă o serie de cinci dezbateri concepute pentru a facilita și întreține spațiul vital al dialogul, un loc de întâlnire pentru artiști, specialiști din diverse domenii și public. Dezbaterile funcționează cumulativ, încercând, și separat și împreună, să răspundă unor întrebări pe care le considerăm, mai ales acum, necesare și actuale. Scopul lor final este de a interoga realități prezente, de a pune în valoare multiplicitatea perspectivelor și acțiunilor artistice, de a valorifica contextul atât de necesar al reflecției comune.
Caleido Talks au loc la Cărturești Piața Victoriei și vor fi moderate de Otilia Galescu.
27 noiembrie, 15.00 – Istorii povestite | Inițiative independente
Participă: Christine Cizmaș (AUĂLEU) & Lavinia Urcan (Unfold Motion)
Rațiunile din spatele inițiativelor independente sunt diferite, iar fenomenul culturii independente se conturează din micro-istorii personale sau organizaționale care se completează pentru a oferi imaginea unui fenomen dinamic și provocator. Judecând selectiv și subiectiv care au fost aventurile, dificultățile, plăcerile, reușitele, motivațiile personale, resursele individuale si colective, strategiile de reziliență și rezistență? Pentru că istoriile inițiativelor și structurilor independente sunt transmise mai ales prin entuziasmul, interesul, dedicarea oamenilor din fața și din spatele lor, direct implicați în experiențe.
28 noiembrie, 15.00 – Gesturi colective | Solidaritate artistică și socială
Participă: Ana Maria Ursu (Teatrul Basca) & Marian Tătaru (expert în economie socială și solidară)
Solidaritatea, mai ales atunci când este înțeleasă ca susținere mutuală, cooperare și suport, când este un instrument al demascării inechităților și discriminărilor sociale, pune în mișcare mecanismele responsabilității colective, implicării și participării. În ce fel este ea practicată și împărtășită în contexe artistice și culturale și cum poate deveni o forță generativă a schimbării, dincolo de diferențe. Când se produce cu adevărat o schimbare socială și ce gesturi artistice sunt necesare pentru a o provoca?
29 noiembrie, 15.00 – Artă și well-being | Rolul critic al artei în sănătatea și starea de bine individuală și colectivă
Participă: Rarița Zbranca (Centrul Cultural Clujean) & Diana Orha (psiholog clinician și psihoterapeut)
Discuția despre efectele pozitive ale participării la activități culturale asupra sănătății și stării de bine, mai ales în România, este una destul de recentă. Există însă cercetări realizate la nivel european și translate în politici publice care evidențiază locul și rolul practicilor artistice în prevenirea, combaterea și tratamentul unor afecțiuni fizice sau mentale. Care este relația dintre artă, cultură și sănătate/well-being? Cum putem integra și extinde folosirea practicilor artistice în discuția generală despre sănătate? Care sunt provocările și limitele unor astfel de demersuri la intersecția dintre artă, cultură, sănătate și politici sociale?
30 noiembrie, 15.00 – Contexte internaționale | Focus invitați străini
Participă: Francesco Scavetta (coregraf) & Jonas Øren (coregraf)
Despre ce se scrie, ce se cercetează, despre ce se discută în alte contexte decât cele locale? Care este experiența organizării și prezentării unui festival internațional de dans în Norvegia, cum arată scena artelor performative norvegiană, care sunt subiectele de interes, ce se prezintă? O discuție despre dans în context internațional cu coregrafii Francesco Scavetta și Jonas Øren, artiști invitati în Caleido 2023.
Discuție în limba engleză
1 decembrie, 15.00 – Sectorul cultural independent | Proiecte și finanțări
Participă: Ana Maria Ursu (Teatrul Basca) & Teodora Borghoff (Centrul de Proiecte Timișoara)
Drumul artiștilor prin și printre finanțările disponibile sectorului cultural independent este unul lung și sinuos. Probabil că măcar o dată, în orice etapă a realizării unui proiect artistic, fie că vorbim despre proiecte AFCN, granturi și rezidențe internaționale, fonduri europene, sponsorizări, parteneriate sau autofinanțări ne-am gândit cum ar putea fi altfel, ce am face diferit, ce ne-ar ușura munca. Vă propunem o discuție despre finanțările sectorului cultural independent și despre cum le-am putea apropia mai mult artiștilor și asociațiilor care scriu și implementează proiecte.