Radu Iacoban, artist: “Să vorbim cât mai puțin despre minoritate ca despre o problemă”

de Andrei Crăciun

Radu Iacoban este actor, regizor și dramaturg. Îl puteți vedea în Caleido într-un spectacol în care le face pe toate: „Bad Talks„. 

Radu Iacoban, ce înseamnă spectacolul Bad Talks? Despre ce e vorba în corpul său? Ce a vrut să spună autorul, care ești chiar dumneata?
Este vorba despre un om care se multiplică în mai mulți oameni pentru că așa cere situația creată de cel care vă răspunde și care, așa cum menționai în întrebare, a scris și textul. Autorul, așa cum face de obicei, a dorit să spună multe lucruri…. dar nu i-a ieșit decât forma asta dramaturgică – piesa pe al ei nume – care vorbește despre un tip care lovește în ciocoi – la propriu, nu la figurat – și despre efectele acestei loviri în societatea în care trăiește.

De-aș fi un spectator, cum mi-ai vinde această creație artistică? Convinge-mă textual, stoarce-mi o lacrimă, impresionează-mă, de ce să vin să văd? Zi. Mai ales că există ofertă bogată pe piața spectacolelor de teatru. De ce tocmai Bad Talks?
Asta e ca atunci când reporterul îl întreab pe intervievat ce întrebare ar trebui să-i puna. Cu alte cuvine: Măi Andrei, eu am scris, am regizat și joc în spectacolul asta. Ce mai vrei de la mine? Asta nu înseamnă că nu te invit să îl vezi și să facem o strategie de vânzare împreună. Dau bani buni.  

Festivalul Caleido are ca scop să vorbească publicului-spectator despre natura umană dintr-o perspectivă a diversității. Care e povestea ta cu minoritățile de orice gen? Cum te raportezi la ideea de minoritate?
Cu bun simț și empatie. Și cu dorința să vorbim cât mai puțin despre minoritate ca despre o problemă și mai mult ca de o bucurie de a întalni ceva de la care am putea învăța foarte multe lucruri. 

Ce ai învățat în îndelungata dumitale viață, care te-a purtat pe meleaguri multiple despre ce înseamnă a fi minoritar?
M-am simțit minoritar când am preluat stereotipurile “minoritarilor” din jurul meu sau atunci când exista multă neputință în preajmă. Asa cum spuneam și în răspunsul precedent, eu încerc să fac cât mai puține diferențieri. Și sper să apuc să trăiesc în societatea aia educată în care genul ăsta de mentalitate “diferențiată” să fie eradicat. Complet. 

La ce mai lucrează domnul Iacoban? Unde și când să mai venim în perioada următoare să vedem ce a regizat și prin ce mai joacă? Lămuriți-ne.
Vă invit la Oradea pentru spectacolul cel mai recent, pe al său nume “Creștini”, mai apoi la Brăila, mai apoi la Râmnicu Vâlcea și la Craiova. De jucat, mai puțin. De regizat – Doamne Ajută, la cât mai multe spectacole! 

„M-am simțit minoritar când am preluat stereotipurile “minoritarilor” din jurul meu sau atunci când exista multă neputință în preajmă.”

Radu Iacoban, actor, regizor, dramaturg

Similar Posts