Zita Moldovan, actriță: “Caleido ne trebuie, este necesar să avem un astfel de festival al diversității”
de Andrei Crăciun
Zita este de bază în trupa Giuvlipen (teatru feminist rom). O puteți vedea în Festivalul Caleido în spectacolul „Sexodrom„.
Zita Moldovan, vei juca în Festivalul Caleido în „Sexodrom”. Care e treaba cu acest spectacol, de ce să vină spectatorul, care are o bogată ofertă din care să aleagă, să vadă tocmai aceste spectacole?
Sexodrom este un spectacol curajos, așa cum sunt toate spectacolele Giuvlipen. Împreună cu regizorul Bogdan Georgescu aducem în fața publicului povești prin care desconstruim tipare clasice teatrale și aflăm care sunt poveștile #metoo din România despre care nu știm nimic pentru că ele nu au fost spuse niciodată. Așa că aveți toate motivele să veniți să ne vedeți mai ales că noi avem cumva o consecvență în festivalul Caleido, am fost prezente și în alți ani cu alte spectacole Giuvlipen și asta mă bucură foarte tare.
Festivalul Caleido își propune să promoveze povești care să ne facă mai conștienți de importanța toleranței și a bunei înțelegeri între oameni indiferent de diferențele de etnie, religie, orientare politică sau sexuală. Crezi că e nevoie de astfel de festivaluri în ziua de azi? Sau suntem bine și nu ne trebuie nouă așa ceva? Cum devine chestiunea?
Caleido ne trebuie, este necesar să avem un astfel de festival al diversității să aflăm și să spunem povești noi, actuale, care sa ne deschidă orizonturile si să ne conștientizeze de importanța toleranței, solidarității si acceptării.
Pe dumneavoastră în ce spectacole vă mai putem vedea în această stagiune? Unde? Când?
Acum sunt în repetiții pentru o nouă producție Giuvlipen, de fapt o coproducție între Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe și Compania Giuvlipen. „Romacen – Vremea Vrăjitoarelor” are premiera pe 15 și 16 decembrie la Teatrul Andrei Mureșanu și vă invit cu drag să ne vedeți mai ales că textul și conceptul spectacolului aparțin colegei mele Mihaela Drăgan. Dar până atunci vă invit pe 1 decembrie la Sexodrom, regia Bogdan Georgescu, în cadrul Caleido; de asemenea mai joc în Kali Tras – Frica neagră, regia Mihai Lukacs la Teatrul Evreiesc, Corp Urban, regia Catinca Drăgănescu, Tabu, regia David Schwartz, Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?, regia Mihai Lukacs, Rupți din rădăcini, regia Bogdan Zamfir.
Dacă s-ar face o piesă despre viața noastră de acum, ce titlu credeți că ar trebui să poarte?
Habar n-am, poate ar trebui mai multe titluri, unul singur e prea putin.
Care e situația în teatrul românesc, așa ca privire de ansamblu? Dinspre spectatori se constată tot felul de nemulțumiri, de neînțelegeri, de conflicte – de la ce vă luarăți, fraților? Și ce-o să fie mai departe?
Conficte și nemulțumiri sunt în toate domeniile, nu doar în teatru. E bine ca oamenii să se exprime cu nemulțumiri cu tot. Eu sunt optimistă și vreau să cred că lucrurile înaintează cumva, câteodată sunt hopuri prea mari de trecut, e adevărat.
Dumnevoastră sunteți actriță romă, feministă, luptați pentru un teatru rom. Vin și vă întreb: cum mai merge evoluția noastră ca societate înspre secolul XXI?
Da, noi ca trupă feministă romă de teatru ne dorim foarte mult înființarea unui teatru rom în România. Am avut numeroase întâlniri și discuții pe tema asta dar din păcate a rămas așa, la acest nivel al discuțiilor. Ne-am dat seama că pentru a înființa această instituție culturală romă e nevoie de voință politică, iar politicienii nu sunt interesați sau mai bine zis nu văd un capital electoral valid din înființarea teatrului rom. Până se trezesc din somn noi continuăm să facem proiecte teatrale prin compania Giuvlipen deși e foarte greu să menții o companie independentă cu 2-3 producții pe an.
„Noi ne dorim foarte mult înființarea unui teatru rom în România. Am avut numeroase întâlniri și discutii pe tema asta dar din păcate a ramas așa, la acest nivel al discuțiilor. Ne-am dat seama că pentru a înființa această instituție culturală romă e nevoie de voință politică, iar politicienii nu sunt interesați sau mai bine zis nu văd un capital electoral valid din înființarea teatrului rom.„
Zita Moldovan, actriță