Andreea Novac: „Caleido rămâne un maraton artistic pe care ne-am bucura să îl alergăm împreună”

Un maraton al producțiilor independente se va desfășura la Timișoara în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie. Ajuns la a V-a ediție, Festivalul de arte performative Caleido include spectacole de teatru, ateliere de dans și dezbateri în cinci spații din orașul Capitală Culturală Europeană 2023.
Andreea Novac, directoarea artistică a festivalului ne dezvăluie mai multe despre provocările și noutățile acestei ediții.

La această ediție aveți spectacole ale artiștilor independenți din București și Timișoara, dar și spectacole invitate din Sibiu, Austria și Norvegia. Ne poți povesti puțin despre acestea?

București, Cluj, Timișoara, Sibiu sunt cele patru orașe principale din care vom prezenta spectacole, alături de o plimbare audio performativă din Austria și două spectacole din Norvegia. Fiecare dintre ele, cred eu, merită timpul și atenția spectatorilor timișoreni. Fie că se vor plimba prin cartier pentru a redescoperi ceea ce pare deja cunoscut sau evident, fie că vor asculta spectacole sonore în mașină, la farmacie sau în liniștea propriei case, fie că vor deveni spectatorii ultimului spectacol de teatru din istoria umanității sau se vor regăsi în mijlocul fricilor, durerilor, furiilor și pasiunilor personajelor de pe scenă, fie că vor râde în hohote sau vor dansa cu interpreții de pe scenă (și acestea sunt doar câteva dintre opțiunile pe care le au), Caleido rămâne un maraton pe care ne-am bucura să îl alergăm (la propriu, pentru că ne mișcăm între cinci spații culturale din Timișoara) alături de un public cât mai numeros. Gazde ne sunt Teatrul Basca, AUĂLEU, Iulius Town (pentru spectacole), Cărturești Piața Victoriei (pentru Caleido Talks) și FITT – Sala Rotundă (pentru ateliere, iar aici mulțumirile merg către Asociația Noi Re-Creăm care ne-a sprijinit în organizarea lor).

Ce te bucură cel mai mult în calitate de director artistic al unui astfel de eveniment? 

Și pentru ediția din 2020/2021 și pentru cea de acum, am propus echipei Caleido lansarea unui open call pentru spectacole. În felul acesta ajung în contact cu producții din toată țara. Față de ediția anterioară, în acest an numărul propunerilor venite prin call s-a triplat. Selecția a durat aproape dublu față de ceea ce prevăzusem. Partea care îmi place mult în ipostaza aceasta este să mă uit la spectacole și să cunosc, prin ele, artiști noi. Îmi place apoi munca de a conceptualiza în jurul lor, de a le crea cadre și contexte care să le pună cât mai bine în valoare. Din păcate nu întotdeauna există resurse pentru ce am eu în minte. Și îmi place foarte mult perioada de desfășurare propriu-zisă a festivalului, atunci când pot fi direct printre artiști și public.

Interviul complet aici: https://bookhub.ro/caleido-ramane-un-maraton-artistic-pe-care-ne-am-bucura-sa-il-alergam-impreuna-andreea-novac/ 

Credit foto Alina Usurelu

Similar Posts