Larisa Belcea: “Zambara Kabarett este ceva mai mult decât un simplu spectacol”

Larisa poate fi văzută în Zambara Kabarett în Festivalul CALEIDO.
Andrei Crăciun

Larisa Belcea, iată-vă în festivalul CALEIDO cu Zambara Kabarett. Ce e Zambara Kabarett? Cum s-a născut spectacolul? Ce ați învățat în timp ce îl înfăptuiați?
Zambara Kabarett este un spectacol cu de toate: muzică, dans și teatru, frumos îmbinate pe marginea unui subiect foarte apropiat nouă: orașul Zambara. E un spectacol care te captivează fără să-ți dai seama, prin atmosfera lui familiară, în care există atât muzică live și dans în stil de cabaret, cât și subiecte bine cunoscute de către public.

Spectacolul s-a născut fără să ne dăm seama, după părerea mea. Știu că aveam doar textul, iar pe marginea lui a trebuit să creăm muzica și dansul, fără de care nu se putea ridica spectacolul la potențial maxim. A fost un proces destul de dificil să îmbinăm coregrafia cu textul și cu muzica în același timp, într-un spațiu de lucru destul de mic pentru cât de mare avea să fie proiectul, dar pot spune că am reușit să facem performanță. Am învățat că pentru a avea un rezultat bun, îți trebuie multă răbdare, dorință, nervi și toleranță.

Publicul ce feedback v-a dat până acum? Ce învață un artist din întâlnirea cu publicul său?
Până acum, pot spune că am primit doar cuvinte de laudă din partea publicului, dar asta e din ce am auzit eu. Feedback-ul negativ nu a ajuns la urechile mele, dar cu siguranță există, nu putem face pe toată lumea mulțumită. 

Întâlnirea cu publicul este foarte importantă pentru un artist deoarece părerile din exterior contează foarte mult pentru dezvoltarea lui și pentru a corecta anumite greșeli personale sau de grup pe care noi, cei din interior, poate că nu le observăm.

CALEIDO se desfășoară în acest an la Timișoara, capitală culturală europeană. Timișoara, primul nostru oraș liber de comunism, locul de unde a plecat Revoluția din decembrie 1989. Ce știe Larisa Belcea despre Revoluție și despre lumea dinainte? Cum se raportează un tânăr la ce a fost înainte? 
Tot ce știu despre Revoluție și despre comunism este din ce am auzit de la părinții și bunicii mei: vremuri destul de grele, cozi interminabile, frig, întuneric și multă manipulare. Sunt puține lucruri de bine pe care le-am auzit din această perioadă, iar pentru unii sunt chiar insesizabile. 

După părerea mea, un tânăr nu poate înțelege acele vremuri și nici efectele pe care le-a avut asupra părinților noștri. Poate și de asta există o gândire atât de diferită între noi și părinții noștri. Degeaba ne dăm cu părerea sau ne imaginăm cum a fost, niciodată nu vom putea avea păreri juste și credibile despre comunism. Doar cei care au trăit acele vremuri au dreptul la asta.

CALEIDO se desfășoară în acest an sub cupola titlului TOGETHERNESS. Ce înseamnă acest cuvânt? Imaginează-ți, te rog, că sunt bunica ta și îmi explici importanța lui TOGETHERNESS. Ce îmi spui?

Togetherness este un sentiment de afecțiune și apropiere între oameni. Arta, dar mai ales teatrul, are acest dar de a uni oameni și de a crea mici comunități de persoane ce împărtășesc aceleași pasiuni și aspirații. Astfel, acest titlu are o semnificație aparte, fiind ales pentru acest festival cu scopul de a uni oameni din locuri diferite și a-i apropia, a crea o legătura emoțională între aceștia.

Acum am douăzeci de ani, convinge-mă să vin să vă văd în Zambara Kabarett. De ce să fac asta? La ce îmi folosește timpul pe care l-aș investi în acest demers? 
În primul rând, pot spune că Zambara Kabarett este ceva mai mult decât un simplu spectacol. Poate fi descris în foarte multe cuvinte: musical, cabaret, teatru muzical, teatru dans, ș.a.m.d, dar eu i-aș spune mult mai simplu. Este altceva. 

Sigur că scena noastră nu este cea din Moulin Rouge, decorul și îmbrăcămintea nu le-am luat din America, iar actorii nu sunt de la Hollywood, dar cert este că Timișoara nu a mai avut până acum un spectacol de asemenea frumusețe și ingeniozitate care să aibă și în prim plan subiecte din și despre Timișoara. Fie că vrem sau nu să acceptăm, „Tăt Banatu-i fruncea”.

Nu vreau să dau mai multe detalii, cel mai bine ar fi să te convingi tu singur dacă am avut dreptate sau nu.

Similar Posts