Alexa Băcanu: „Teatrul e un mod de a fi împreună”

Alexa Băcanu este autoare dramatică și a debutat în 2009 la Teatru 74 din Târgu Mureș. Din 2014 este parte din echipa Reactor de Creație și Experiment Cluj-Napoca. În Festivalul de arte performative CALEIDO, piesa scrisă de ea “Dă-te din soare” se joacă pe 27 noiembrie, de la ora 18:00, la Iulius Town.

Alexa Băcanu, care e povestea spectacolului “Dă-te din soare”? Cum a ajuns el să se nască (și să crească)?

Povestea e cuprinsă parțial în spectacol, într-un mod comprimat și exagerat. În 2019 am gândit o nouă producție, o colaborare cu regizorul Alexandru Dabija, care trebuia să aibă loc în 2020. Pandemia a lovit chiar înainte să începem lucrul, așa că am încercat să ne adaptăm, să lucrăm online, dar ne tot poticneam – era un mod de lucru nou și incomod, toată lumea era afectată de ce se întâmpla în jur, în aer pluteau întrebări despre ce e teatrul și cât de posibil mai e el în lipsa întâlnirii directe. În final domnul Dabija a părăsit proiectul, iar noi am prezentat o etapă intermediară de lucru pe Zoom. Aici trebuia să se încheie totul, dar pentru că e greu să accepți un eșec, mai ales după atâtea luni de muncă și încercări, am refuzat să ne oprim aici și ne-am hotărât să mergem mai departe cu Leta Popescu la regie. Alegerea Letei nu a fost întâmplătoare, ea avea o legătură specială și cu Reactorul și cu domnul Dabija, iar spectacolul pe care voiam să-l facem era despre noi, despre eșecul colaborării noastre, dar și despre mentori, teatru, diferențe între generații.

Cum vă raportați astăzi la anii de pandemie?

Ca la ceva ce nu-mi vine să cred că s-a întâmplat și nici nu știu dacă e ok să zic că a adus și schimbări în bine. Fără să minimalizez toată suferința și nesiguranța din acea perioadă, cred că ne-a dat și un răgaz să ne reevaluăm munca, viața și legăturile cu ceilalți, ne-a forțat să experimentăm, să ne adaptăm, a creat schimbări profunde ale căror efecte le simțim încă. 

Interviul complet aici: https://www.cooperativaurbana.ro/alexa-bacanu-teatrul-e-un-mod-de-a-fi-impreuna/ 

Similar Posts