Ana Maria Ursu despre „Casa cu maimuțe”

Ana-Maria Ursu a absolvit Universitatea „George Enescu”, Facultatea de Teatru, Secția Actorie la Iași. A obținut un master în Arta Actorului la aceeași facultate. A fost angajată la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani din 2008 până în 2011. În perioada respectivă a interpretat mai bine de 20 de roluri în cadrul teatrului respectiv. Din 2012 a decis să se îndrepte spre mediul independent.
A fondat Teatrul Basca împreună cu Victor Dragoș și Andrei Ursu în 2017. 

Ideea acestui spectacol ne-a venit atunci când ne-am mutat teatrul în Fabric, zona Traian, din dorința de a cunoaște cartierul și de a ne integra în istoria lui. În plus, am vrut ca locuitorii acestui cartier să fie mândri de istoria lui pentru că, în acea perioadă, Fabricul era o zonă evitată de timișoreni. Avea o imagine de cartier mărginaș, chiar periculos. Nouă ne place să cercetăm realitatea folosind poveștile spuse prin teatru. Dramaturgul Andrei Ursu s-a documentat timp de câteva luni citind cărțile de istorie locale și luând interviuri și astfel a aflat multe legende urbane legate de Fabric.

Pentru mine e foarte important ca teatrul să fie comunitar, adică relevant pentru comunitate. Să fie unul care interesează, care emoționează și schimbă mentalități. De aia am decis să fac teatru independent, ca să îmi pot alege eu poveștile pe care vreau să le spun, cu oamenii cu care simt că pot construi ceva valoros pe plan artistic dar și uman. Și am observat de-a lungul anilor că și comunitățile (mai ales cele care nu au avut acces la cultură) vor să facă parte din viața culturală a orașului.

Interviul complet aici: https://atelier.liternet.ro/articol/44451/Andrei-Craciun-Ana-Maria-Ursu/Unul-dintre-scopurile-teatrului-este-sa-ne-salveze-de-la-uitare-de-la-nepasare-de-la-indepartare-Caleido-2023.html 

Similar Posts