Singing Bodies’ Trilogy – Caleido Talks
Invitate: Valentina de Piante Niculae și Raluca Ianegic
O discuție despre spectacole de dans care ne obligă să descifrăm și să ne facem propria cercetare în raport cu performance-ul.
Invitate: Valentina de Piante Niculae și Raluca Ianegic
O discuție despre spectacole de dans care ne obligă să descifrăm și să ne facem propria cercetare în raport cu performance-ul.
Tânărul actor (35 de ani) joacă în Caleido în două spectacole: Îngrijitorul și Frig. Ionuț Grama, joci în festivalul Caleido în două spectacole: Îngrijitorul și Frig. Caleido e un festival care se luptă cu niște prejudecăți față de minoritățile etnice (și nu numai). Crezi că e binevenit un asemenea festival? Are teatrul puterea să schimbe,…
Invitate: Simona Deaconescu și Olivia Nițiș
Pe Dragoș Dumitru îl puteți vedea, în Caleido, în spectacolul “Mangipe Prandemasqe”/ „Cerere în Căsătorie”.
Cezar Antal este actor al Teatrului Odeon, dar îl regăsim și în zona independentă. În Festivalul Caleido din acest an, îl vedem în „Pelicanul”, spectacol montat de regizorul Florin Liță la Unteatru și produs în cadrul Caleido 2019, în care joacă alături de Florina Gleznea, Andra Ducuță și Alex Popa. Am stat de vorbă despre actualitatea piesei marelui dramaturg suedez August Strindberg, care a scris The Pelican în 1907, așadar în urmă cu mai bine de un secol, dar și despre efectele contextului pandemic sau despre teatrul independent de la noi, astăzi.
„Am încercat să ne apropiem pas cu pas și să înțelegem autismul ca formă de diversitate”, spune actrița Florina Gleznea despre spectacolul „Singurătatea pietrelor” (regia Norbert Boda), în care o vedem în Caleido 2021 și care abordează un subiect important despre care vorbim prea puțin în România: viața copiilor cu autism. Despre provocările acestei producții Unteatru, cât și despre zona independentă și consecințele pandemiei, am stat de vorbă în rândurile care urmează.
Romii (cărora în universul românesc li s-a spus multă vreme țigani, și încă li se spune) sunt o prezență foarte veche în spațiul carpato-danubiano-pontic. Istoria lor e crudă, deși se află de secole pe aceste meleaguri, abia de 165 de ani au fost eliberați din robie, adică din sclavie. Romii au fost sclavi în țările române, iar bisericile au fost stăpâne de sclavi. E o realitate, ale cărei consecințe încă le trăim. Și cum putem ieși din această istorie plină de nedreptăți, etichete și prejudecăți? Noi propunem – ca început de soluție – cunoașterea reciprocă, apropierea și educația culturală.