Dorothea Zeyringer: „Tindem să uităm că suntem valoroși așa cum suntem și că nu este nevoie să realizăm ceva mai întâi.”

„More or less” este co-creată împreună cu Tiina Sööt? Aceasta este prima voastră colaborare?
Lucrăm împreună din 2012 și am dezvoltat împreună multe proiecte diferite. Primele noastre lucrări au fost create în timp ce studiam arte performative la Viena. De-a lungul anilor, am reușit să dezvoltăm un limbaj comun specific care definește colectivul nostru Sööt/Zeyringer.Plimbarea audio se bazează pe cercetări și povești personale? Cum ați structurat cercetarea?

Cercetarea a devenit o parte esențială a muncii noastre. Citim cărți, texte, cercetăm arhive, realizăm interviuri și vorbim despre propriile noastre experiențe. Ne dorim să aduce informații din perspective diferite și multiple.

Cum ați lucrat la textul plimbării audio?
Am lucrat la un text care să facă posibilă ghidarea oricărui ascultător prin propriul său cartier și pentru a experimenta o plimbare aparent plictisitoare dintr-o nouă perspectivă. Textul se bazează pe fapte științifice, povești personale și narațiuni ficționale.

Sunteți prezente, deși fizic sunteți absente, și acest lucru dă plimbării a dimensiune poetică. Ce ați dori să experimenteze participanții?
Am creat lucrarea în timpul pandemiei. Plimbarea audio a fost un format grozav pentru noi prin care am ajuns alături de public în timp ce toate teatrele erau închise. În perioada aceea oamenii făceau plimbări zilnice prin cartierul lor, fără a ajunge nicăieri. Ne-am dat seama că există mult potențial în ceva aparent neproductiv.

La ce folosește fotografia cerului?
Pe http://sootzeyringer.com/moreorless/ puteți găsi o arhivă de imagini ale cerului de la oameni care au participat la plimbarea audio. Fotografiile sunt făcute din toată lumea. Cu toții privim același cer, dar din perspective diferite. De fiecare dată când cineva face plimbarea și ne trimite o fotografie, colecția cerului crește.

„More or less” funcționează cu ceea ce există deja, ceea ce pare să nu aibă vreun folos imediat. Care este valoarea acelor lucruri nebăgate în seamă? Ideea că tot ceea ce facem trebuie să fie productiv pentru a fi valoros exclude pe oricine nu este în formă suficient sau nu vrea să performeze. Tindem să uităm că suntem valoroși așa cum suntem și că nu este nevoie să realizăm ceva mai întâi. Când ne oprim și ascultăm, când nu facem nimic pentru un timp, când privim lucruri aparent familiare dintr-o nouă perspectivă, când refolosim ceea ce este deja acolo putem câștiga ceva ce altfel ne-ar scăpa.

Similar Posts