Ionuț Oprea: „Realitatea străzilor este mult mai dură decât viața la închisoare”

Ionuț coordonează Studiourile Ferentari, unde mulți tineri din comunități vulnerabile au o șansă la o viață nouă – prin teatru (și nu numai). Spectacolul muncit de Ionuț Oprea cu Claudiu Dumitrescu – Soare cu Dinți – poate fi văzut în Festivalul CALEIDO, care are loc între 27 noiembrie – 1 decembrie la Timișoara.

Ionuț Oprea, ai coordonat un spectacol – Soare cu Dinți – care ajunge pe scena CALEIDO. Nu e prima dată când vii la festival. Ce înseamnă CALEIDO pentru tine și ce ar fi drăguț să însemne și pentru alții? Și cum e să jucați acum la Timișoara în anul în care e capitală culturală europeană? Iar PlayHood ce e?

PlayHood este o mișcare teatrală relevantă pentru Ferentari. În cei 10 ani de activitate, sute de copii din cartier au trecut prin atelierele noastre. La Caleido am avut întotdeauna un spațiu sigur de expresie și asta a contribuit la validarea proiectului nostru, care are ca scop principal incluziunea socială. De fiecare dată am propus în Festivalul Caleido spectacole care vorbesc despre comunitatea noastră, cu problemele și specificul ei. Cred că Festivalul Caleido este o punte necesară care conectează oamenii, comunități și generează resurse culturale acolo unde este cea mai mare nevoie. 

Capitala culturală europeană este un context prin care chiar și noi, avem privilegiul să ieșim din mediul nostru, să ne ducem poveștile departe de casă și să ne îmbogățim bagajul cultural. 

Cum a fost să lucrezi la Soare cu Dinți? Și ce este până la urmă Soare cu Dinți?

„Soare cu Dinți” este povestea lui Dinți, adică Claudiu Dumitrescu, unul dintre primii membri ai trupei de teatru PlayHood. Claudiu a ajuns la închisoare, unde l-am mentorat și l-am pregătit pentru ziua liberării. „Soare cu Dinți” nu e însă doar povestea lui Dinți, ci și încercarea noastră de a-i face reabilitarea mai posibilă. A fost un drum care s-a întins pe durata a trei ani, timp în care cu toții am trecut printr-un proces de învățare și vindecare, care nu a fost chiar confortabil. 

Interviul complet aici: https://www.romaniapozitiva.ro/banat-crisana/ionut-oprea-realitatea-strazilor-este-mult-mai-dura-decat-viata-la-inchisoare/ 

Similar Posts